mandag, mars 30, 2020

Derfor må du ikke bygge egne varder på fjellet – forsker sjokkert over den norske fjellheimen

Mest lest nå

Märtha Louise etter Ari Behns død: – En lang og sorgtung prosess

Prinsesse Märtha Louise deler vanligvis flittig fra livet sitt på sin Instagram-konto. Men nå har det vært stille fra prinsessen siden romjulen. Helt til...

Erik Alfred Tesaker etter finaleseieren: – veldig spesielt

I kveld skulle endelig avgjørelsen falle. Vinneren av årets "Farmen kjendis" skulle kåres. Og til slutt ble det folkefavoritten Erik Alfred Tesaker som kunne...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Er du en av dem som bygger varder når du går på fjelltur? Du er i så fall ikke alene, og dette må det norske folk slutte med, sier forsker. 

Henriette Linge jobber som forsker ved Universitetet i Bergen. Hun har skrevet en kronikk på Forskning.no hvor hun tar et knallhardt oppgjør med alle menneskene som bygger egne varder når de er på tur i fjellet.

Rystet

– I sommer så jeg store endringer på steder der jeg kommer til jevnlig, jeg la merke til hvordan tettheten av varder har økt. Spesielt på de stedene der folk bare kan gå ut av bilen og flytte på stein. Jeg kunne omtrent ikke se noe som ikke var flyttet på, og det gjorde meg sjokkert, sier Linge til TV 2.

Linge skriver i kronikken at man ikke skal tukle med naturen, noe man gjør når man flytter på stener og bygger varder.

Foto: Henriette Linge

– Disse små vardene utgjør en beskjeden menneskelig inngripen, men avslører manglende kunnskap og respekt for både naturen og vardenes funksjon, skriver hun i kronikken sin.

Kan være livsfarlig 

Poenget med varder er at de skal vise deg hvor det er trygt å gå i fjellet. De er en gammel kulturarv i Norge og kan være livreddende dersom det oppstår uvær mens man er til fjells.

– I uvær med tett skodde og tåke i fjellet er vardene våre livsviktige. Mange turister bygger også egne varder ved siden DNTs faste vardenett. Dette kan skape livsfarlige situasjoner dersom villvardene fører til at turfolket i uvær mister den rødmerka stien – og går seg ville i fjellet, sier markedssjef Kari Merete Horne i DNT Oslo og omegn til Nationen.

Nye varder popper opp som parasitter. Foto: Henriette Linge

Arne Liaklev, koordinator i Forum for natur og friluftsliv i Finnmark har sett den samme tendensen. Det dukker stadig opp nye varder. Han advarer mot at det kan ødelegge et viktig kulturminne.

– Folk tar stein fra ledegjerder for reinjakt som er bygd for lenge siden. De ser bare en steinrøys, og ser ikke at det er et kulturminne, sier han til NRK.

Det er altså to svært gode grunner til at man ikke skal bygge sine egne varder. Man ødelegger kulturminner og kan i verste fall villede mennesker som kommer ut for uvær i fjellet.

Dette må vi ha en slutt på – trykk på deleknappen under artikkelen for å spre informasjonen! Det er nok mye uvitenhet og mennesker som ikke tenker at de gjør noe gale når de bygger varder. 

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter

Ida Gran-Jansen (32) blir mamma igjen – avslører kjønnet

Kjendisbaker Ida Gran-Jansen (32) og samboer Eirik Lyssand venter sitt andre barn til sommeren. Ida avslørte selv den store nyheten på sin Instagram-profil. "Halvveis til...

Guro Fostervold om koronaviruset: – Jeg føler meg nesten dum

Guro Fostervold etterlyser tydeligere retningslinjer fra regjeringen. Hun blir forvirret av de forskjellige reglene og anbefalingene som florerer. "Jeg er forvirret. Veldig forvirret. Og nesten...

Gjenåpner salget av ville dyr på våtmarkedene i Kina

Fredag forrige uke, var det igjen full fart ved våtmarkedene i Kina. Kineserne feiret kampen mot koronaviruset med å spise ville dyr. En kilde sier...