Forsiden Nyheter Derfor må du ikke bygge egne varder på fjellet - forsker sjokkert...

Derfor må du ikke bygge egne varder på fjellet – forsker sjokkert over den norske fjellheimen

Er du en av dem som bygger varder når du går på fjelltur? Du er i så fall ikke alene, og dette må det norske folk slutte med, sier forsker. 

Henriette Linge jobber som forsker ved Universitetet i Bergen. Hun har skrevet en kronikk på Forskning.no hvor hun tar et knallhardt oppgjør med alle menneskene som bygger egne varder når de er på tur i fjellet.

Rystet

– I sommer så jeg store endringer på steder der jeg kommer til jevnlig, jeg la merke til hvordan tettheten av varder har økt. Spesielt på de stedene der folk bare kan gå ut av bilen og flytte på stein. Jeg kunne omtrent ikke se noe som ikke var flyttet på, og det gjorde meg sjokkert, sier Linge til TV 2.

Linge skriver i kronikken at man ikke skal tukle med naturen, noe man gjør når man flytter på stener og bygger varder.

Foto: Henriette Linge

– Disse små vardene utgjør en beskjeden menneskelig inngripen, men avslører manglende kunnskap og respekt for både naturen og vardenes funksjon, skriver hun i kronikken sin.

Kan være livsfarlig 

Poenget med varder er at de skal vise deg hvor det er trygt å gå i fjellet. De er en gammel kulturarv i Norge og kan være livreddende dersom det oppstår uvær mens man er til fjells.

LES OGSÅ
Jentene ble banket opp på bussen fordi de nektet å kysse

– I uvær med tett skodde og tåke i fjellet er vardene våre livsviktige. Mange turister bygger også egne varder ved siden DNTs faste vardenett. Dette kan skape livsfarlige situasjoner dersom villvardene fører til at turfolket i uvær mister den rødmerka stien – og går seg ville i fjellet, sier markedssjef Kari Merete Horne i DNT Oslo og omegn til Nationen.

LES OGSÅ
Pampers setter opp 5000 stellebord på herretoaletter etter press fra pappaer

Nye varder popper opp som parasitter. Foto: Henriette Linge

Arne Liaklev, koordinator i Forum for natur og friluftsliv i Finnmark har sett den samme tendensen. Det dukker stadig opp nye varder. Han advarer mot at det kan ødelegge et viktig kulturminne.

– Folk tar stein fra ledegjerder for reinjakt som er bygd for lenge siden. De ser bare en steinrøys, og ser ikke at det er et kulturminne, sier han til NRK.

Det er altså to svært gode grunner til at man ikke skal bygge sine egne varder. Man ødelegger kulturminner og kan i verste fall villede mennesker som kommer ut for uvær i fjellet.

Dette må vi ha en slutt på – trykk på deleknappen under artikkelen for å spre informasjonen! Det er nok mye uvitenhet og mennesker som ikke tenker at de gjør noe gale når de bygger varder. 

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...