Hjem Familie Derfor må foreldre legge bort mobilen

Derfor må foreldre legge bort mobilen

I dagens digitale tidsalder er en av de verste tingene en forelder kan gjøre å gi barnet sitt en smarttelefon og håpe på det beste. Det samme gjelder for foreldrene selv.

Dette kommer ikke som en stor overraskelse, ifølge Robin Nabi, professor i kommunikasjon ved UC Santa Barbara. Hun ledet en studie som undersøkte hvordan ulike former for mediebruk kan påvirke barns emosjonelle intelligens.

Nabis forskning antyder at barns emosjonelle intelligens kan bli negativt påvirket av foreldrenes bruk av smarttelefoner. Dette er et vanlig syn: en forelder som er opptatt av en skjerm mens barnet søker oppmerksomhet i nærheten.

Emosjonell intelligens er evnen til å gjenkjenne, forstå og håndtere egne følelser. Ifølge forskningen fødes folk med en viss kapasitet for emosjonell intelligens, men det er også en ferdighet som kan læres, øves og utvikles. Denne evnen varierer fra person til person, forklarer Nabi.

– Noen er svært gode til å oppdage følelsesmessige nyanser hos seg selv og andre, mens andre ikke er det, sier hun. – På et mer avansert nivå er noen svært gode til å regulere følelsene sine, som angst eller sinne, mens andre ikke er det.

Disse ferdighetene er nyttige fordi personer med høyere emosjonell intelligens ofte har mer tilfredsstillende personlige forhold, større suksess i arbeidslivet og generelt en høyere følelse av velvære.

Foreldres rolle i utviklingen av barns emosjonelle intelligens

– Vi vet at hvordan foreldre uttrykker, reflekterer over og snakker om følelser med barna sine påvirker deres utvikling av emosjonell intelligens, sier Nabi.

– Og vi vet hvor lett det er for foreldre å bli absorbert i sine egne telefoner, noe som kan begrense interaksjonen og tilbakemeldingene de gir til barna sine. Derfor ønsket vi å undersøke hvilken rolle foreldres skjermtid og telefonbruk rundt barna kan spille i barnas utvikling av emosjonell intelligens.

Foreldre må bruke mindre tid på mobiltelefon rundt barna. Foto: Canva

Studien omfattet 400 foreldre med barn i alderen 5–12 år. Foreldrene vurderte barnas nivå av emosjonell bevissthet, kontroll og omtanke for andre. De rapporterte også om mediebruk, inkludert TV, datamaskiner, spillkonsoller, nettbrett og smarttelefoner, samt hvordan barna deltok i andre aktiviteter som lesing, lytting til musikk og lek.

Samtidig rapporterte foreldrene om egen tid brukt på digitale enheter i nærvær av barna og hvor ofte de startet samtaler med barna under medie- og ikke-medieaktiviteter. Av alle målte faktorer var det kun foreldres bruk av mobiltelefoner i nærvær av barna som var assosiert med lavere emosjonell intelligens hos barna.

Viktig å være oppmerksom

– Barn responderer på foreldrene sine, sier Nabi. – Og uansett hvilket innhold en forelder ser på telefonen, fremstår det for barnet som en mangel på respons.

I forskningsartikkelen forklares det at foreldres telefonbruk er assosiert med «stille ansikt», et uttrykksløst utseende som ofte tolkes som depresjon, noe som kan påvirke barnets utvikling av emosjonelle ferdigheter ytterligere.

– Poenget er at foreldre bør være mer bevisste på hvor ofte de bruker telefonene sine rundt barna, sier hun. – Hvor blikket deres er, sender en melding til barna om hva som er viktig.

Engasjer deg med barna

Studien understreket også det gamle rådet til foreldre om å være engasjerte med barna sine. I den digitale tidsalderen betyr dette å overvåke og megle innholdet på sosiale medier, samt å diskutere følelser – både foreldrenes og barnas, og til og med følelsene som vises av ulike karakterer barna møter i mediene.

Nabi viser til en studie fra 1991 – lenge før smarttelefoner eller til og med e-post ble vanlig – som antyder at «media har potensial til å bli et verktøy hvor foreldre kan oppmuntre til samtaler som har vist seg å forbedre barns emosjonelle ferdigheter, spesielt empati.»

Lag klare regler hjemme for når det er tillatt og ikke å bruke telefonen. Foto: Canva

Personlig sier Nabi at hun har en helhetlig tilnærming til mediebruk hjemme med sin familie, og anerkjenner hvordan det kan være både produktivt og problematisk. Det er ingen telefoner – eller bøker – tillatt under middagen. Hun engasjerer seg også med datteren om hva hun ser på eller leser, for å overvåke innhold og skape rom for deling og diskusjon.

– Disse telefonene er verktøy som vi ennå ikke har helt klare regler for, sier Nabi. – De kan gjøre fantastiske ting, som å hjelpe oss å slappe av, knytte kontakt med familie, lære og se interessante ting om verden. Men de kan også være problematiske avhengig av hvordan vi bruker dem. Å finne den balansen er nøkkelen.

  1. barn skjermtid

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com