Dette har jeg aldri tenkt på før, men det er helt sant!
Den verste, mest passiv-aggressive meldingen man kan sende til et annet menneske er nok den enkle og iskalde: Ok.
Hva har jeg gjort nå? Hvorfor er hun/han sur? Skrev jeg noe dumt?
Denne tankerekken følger som regel når man mottar meldingen over, men hvorfor er det slik at et punktum kan vekke så kraftige følelser?
Tone i tekst
Meldinger uten bruk av emojier, tegn-smileyer eller utropstegn har en tendens til å kunne feiltolkes som sure eller irritable. Mangelen på tone i tekst har skapt problemer for de fleste av oss gjennom livet, men nå har forskere sett på hvorfor det er slik.
En lingvistikk professor, Mark Liberman, ved Universtity of Pennsylvania forklarer det til New Republic:
– I verdenen av teksting og direktemeldinger er det vanlig praksis å avslutte en melding kun ved å slutte å skrive, uten å bruke et punktum. I en slik situasjon vil det å velge å bruke et punktum ha en større mening enn bare å avslutte en melding fordi mottakeren av meldingen må finne ut hvorfor du faktisk har satt et punktum.
– Det de som regel tolker bruken av punktum som er, ikke overraskende, at dette er slutten på samtalen vår eller i det minste ditt bidrag i den.
Ikke hverdagspraksis
Forskere ved American University har også forsket på fenomenet med hvor mye mer et punktum betyr i dag enn det gjorde før tekstingens alder.
De konkluderte med at college studenter kun brukte tegnsetting som punktum når de ønsket å fremheve eller understreke et poeng, en idé eller for å vise bestemte følelser (negative i denne sammenhengen).
Vi kan jo ta et enkelt eksempel:
Ok!
Sammenlignet med:
Ok.
Ved å bruke et utropstegn viser man entusiasme og virker positivt innstilt, mens ved å bruke et punktum virker man sur eller irritert.
Så korrekt grammatikk betyr altså ikke alt i den moderne verden. Vær varsom med punktumene dine om du ikke vil at mottakeren av meldingen din skal feiltolke tonen din.