Hjem Nyttig Derfor skal du ikke oppbevare poteter i kjøleskapet

Derfor skal du ikke oppbevare poteter i kjøleskapet

Poteter er en grunnleggende ingrediens i mange kjøkken verden over, kjent for sin allsidighet og evne til å lagres over lengre tid. Og poteter har gjennom generasjoner vært brukt i Norge. Du har kanskje hørt om hvordan tidligere generasjoner «overlevde på sild og poteter»?

Men når det gjelder lagring, er det en viktig regel mange kanskje ikke er klar over: Poteter bør ikke oppbevares i kjøleskapet. Denne artikkelen forklarer hvorfor og gir råd om hvordan poteter bør lagres for optimal holdbarhet og smak.

Kulde omvandler stivelse til sukker

Den primære årsaken til at poteter ikke bør oppbevares i kjøleskapet ligger i deres kjemiske sammensetning. Poteter inneholder stivelse, som begynner å omdanne seg til sukker når potetene utsettes for lave temperaturer, som de i et kjøleskap. Denne prosessen, kjent som kaldindusert søting, kan føre til at potetene får en søtere smak og endrer deres kokeegenskaper. Når disse sukkerrike potetene så eksponeres for høy varme under koking, kan de bli mørkere i fargen – en prosess kjent som Maillard-reaksjonen.

Helsebekymringer med akrylamid

En annen bekymring knyttet til lagring av poteter i kjøleskapet er dannelse av akrylamid. Akrylamid er et kjemisk stoff som kan dannes i matvarer som er rike på karbohydrater når de stekes, bakes, eller friteres ved høye temperaturer. Ifølge forskning, som referert av Food Standards Agency (FSA) og det norske Mattilsynet, kan inntak av store mengder akrylamid over tid øke risikoen for kreft. Omvandlingen av stivelse til sukker i kjølig miljø gjør poteter mer tilbøyelige til å produsere akrylamid ved matlaging.

LES OGSÅ: Han spiste poteter til hvert måltid i ett år – slik reagerte kroppen hans

Så hvordan bør man oppbevare potetene?

For å bevare potetenes kvalitet og redusere risikoen forbundet med akrylamid, anbefales det å lagre dem i et mørkt, tørt og kjølig sted, men ikke i kjøleskapet. En ideell lagringstemperatur for poteter ligger rundt 7-10 grader Celsius. Et spiskammer, en kjeller eller et annet kjølig rom kan være ideelle steder for å lagre poteter. Og det er også grunnen til at man før i tiden hadde såkalte potetkjellere.

Nostalgisk potetkjeller som del av steinmur på Sotra utenfor Bergen. Foto: Wikipedia

Det er også viktig å oppbevare dem i en pustende beholder, som en papirpose eller en kurv, for å forhindre fuktighetsopphopning og dermed forlenge holdbarheten.

Ved å følge disse lagringsrådene kan du hjelpe til med å bevare smaken, teksturen og næringsinnholdet i potetene, samt redusere risikoen for helseskadelige stoffer som akrylamid. Å forstå hvordan ulike lagringsmetoder påvirker matvarer, ikke bare poteter, kan bidra til sunnere matlaging og spisevaner. Så neste gang du kommer hjem med en pose poteter, husk at det beste stedet for dem ikke er i kjøleskapet, men i et kjølig, mørkt sted hvor de kan holde seg friske lengre.

LES OGSÅ: Mange feiler her: 5 frukter du ikke bør oppbevare i kjøleskapet

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com