Hjem Nyheter Dette må du ikke gjøre med juletreet – kan være livsfarlig

Dette må du ikke gjøre med juletreet – kan være livsfarlig

Fristende å sage opp juletreet og ha det i peisen så du får kvittet deg med det raskt? Ikke gjør det, er rådet fra SINTEF-forskeren. Det kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.

– Selv om det kan virke som en god ide å bruke juletreet som ved etter julesesongen, er det faktisk svært farlig, sier forsker Morten Seljeskog i en pressemelding fra SINTEF.

Grunnen?

– Når man fyller ovnen med granbar, oppstår det en umiddelbar og intens varmeutvikling som kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.

Seljeskog forklarer at nålene fra bartrær er dekket med et lag voks og har et innvendig nettverk av kanaler fylt med kvae. Begge deler er svært brennbare. Dette resulterer i høye konsentrasjoner av uforbrente hydrokarboner, partikler, karbonmonoksid (CO), ammoniakk (NH3), hydrogenfluorid (HF), formaldehyd (CHOH) og hydrogencyanid (HCN).

– Disse gassene er farlige, spesielt hydrogencyanid. Høye konsentrasjoner av disse gassene kan være dødelig, advarer Seljeskog.

Juletre
Du må for all del ikke brenne juletreet i peisen. Foto: Canva

SINTEF-forskeren anbefaler heller å resirkulere juletreet ditt. Han råder folk til å følge kommunale retningslinjer for å sette ut trærne til henting. Dersom du trenger mer informasjon om korrekt disponering av brukte juletrær, finner du det på nettsiden sortere.no.

Seljeskog legger også til at riktig fyring i peisen er viktig for miljøet, og påpeker at det er viktig å forstå hvordan man fyrer på en trygg og effektiv måte for å minimere miljøpåvirkningen.

– For de som har en eldre vedovn hjemme, er det absolutt verdt å vurdere å bytte denne ut med en nyere, rentbrennende modell. Dette vil ikke bare redusere utslippene, men også øke sikkerheten og effektiviteten i hjemmets oppvarming, sier Seljeskog.

SINTEF, som er et av Europas største forskningsinstitutt, er en uavhengig stiftelse. Siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com