in

Derfor sover alle nyfødte barn i Finland i pappesker

Foto: YouTube

Ja, det er helt sant. Så godt som alle finske nyfødte barn sover i pappesker. Og nå blir trenden plukket opp av flere land, blant annet av USA. Flere stater i USA gir nå bort pappesker til nybakte mødre.

Men hva er det med disse pappeskene? Hvorfor skal babyer sove i en eske? Jo, det viser seg nemlig at babyer som sover i pappesker har mindre risiko for krybbedød. Årsaken skal være at pappeskene er rene, åpne og luftige, slik at babyen får puste.

Ifølge CBS, er Finland også det landet i verden med færrest tilfeller av krybbedød. Mange spekulerer nå i om det har med pappeskene å gjøre.


Foto: YouTube

Inneholder alt man trenger

I Finland får alle gravide mødre en slik pappeske gratis. Og den er langt fra tom. Esken er fylt med alt mor og barn har bruk for i tiden etter fødselen. Esken inneholder en madrass med laken, tepper, flere klesplagg til alle årstider og sammenheng – alt fra pyjamas til vinterklær, håndklær, oljer og kremer, bildebøker og noen leker.

Gravide kvinner får utdelt eskene av legen sin etter den fjerde graviditetsmåneden. De kan velge om de vil ha utbetalt 900 norske kroner i stedet, men 95 prosent av alle kvinnene velger esken.

Foto: YouTube

USA ser til Finland

Helt på bunnen av listen over land med antall tilfeller av krybbedød, ligger USA. Og nå har flere amerikanske stater begynt å se til Finland. I New Jersey får nå alle gravide kvinner en slik eske som babyen kan sove i. For å få en eske, må kvinnene først gå på nettet og se en 10 minutter lang opplysningsfilm om spedbarn og krybbedød. Så må kvinnene ta en quiz.

I San Francisco og New Hampshire har de satt i gang pilotprosjekter der noen av sykehusene deler ut pappesker til gravide kvinner.

Her kan du se nyhetsinnslaget på CBS om de populære pappeskene: 

LES OGSÅGutten varmer sine for tidlig fødte søsken. Det er ikke bare rørende, det har en enorm fordel

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Livsfarlige ampuller kan ligge langs norske strender – ikke rør dem!

Dette er verdens største sandslott – det er 21 meter høyt