Forsiden Forskning Derfor sprer kreften seg til leveren. Og slik kan man stoppe spredningen

Derfor sprer kreften seg til leveren. Og slik kan man stoppe spredningen

Får man kreft med spredning, er ofte leveren det organet som blir rammet. Nå tror forskere at de skal klare å stoppe spredningen.

Ifølge NRK starter mange krefttyper ett sted i kroppen, og sprer seg etter hvert til andre organer. Men man vet ikke hvorfor noen organer er mer utsatt for spredning enn andre.

Leveren er att av de organene som ofte blir rammet. Nå tror amerikanske forskere at de har funnet ut hvorfor, og at de dermed også skal klare å stoppe spredning til leveren.

«Dette er veldig interessante funn, og studien representerer en viktig brikke i kreft-puslespillet», sier Kjersti Flatmark, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo til NRK.

Oppstår en betennelse

Forskerne tror at kreftcellene setter i gang prosesser i kroppen som gjør at de friske cellene lager et miljø inne i organene, som kreftcellene blir tiltrukket av.

Når kreftcellene får fotfeste i kroppen oppstår det en betennelse. I leveren vet man nå at det starter en kjedereaksjon og at proteinproduksjonene øker. Det er med på å skape et miljø som gjør det attraktivt for kreftcellene å være i levra, skriver NRK.

LES OGSÅ
9 gode grunner til å spise egg hver dag
LES OGSÅ
9 gode grunner til å spise egg hver dag

Levercellene, hepatocyttene, reagerer på betennelsen i kroppen og et bestemt gen i cella blir aktivert, og setter i gang produksjonen av noen proteiner. Når denne proteinproduksjonen øker, fungerer det som en alarm for kreftcellene, og de syke cellene strømmer til.

Kan stoppe spredning med antistoffer

«Leveren er en viktig sensor i kroppen. Her viser vi at hepatocyttene føler betennelse og reagerer på en måte som kreften bruker til å spre seg», sier Jae W. Lee, hovedforfatteren bak forskningsrapporten i en pressemelding.

Forskerne bak studien mener nå at det er mulig å stoppe denne kjedereaksjonen ved å bruke antistoffer. Antistoffene blokkerer signalet slik at kjedereaksjonene ikke settes i gang.

Viktig forskning

«Denne studien er en viktig brikke for å belyse samspillet mellom kreftcellene og kroppens friske celler. Vi er nødt til å forstå hvordan kreftcellene sprer seg hvis vi skal kunne bekjempe sykdommen. Derfor er denne forskningen svært viktig», sier Sheraz Yaqub, overlege i leverkirurgi og leder for forskningsgruppen Kreft i lever og galleveier ved Oslo universitetssykehus, til NRK.

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet