Får man kreft med spredning, er ofte leveren det organet som blir rammet. Nå tror forskere at de skal klare å stoppe spredningen.

Ifølge NRK starter mange krefttyper ett sted i kroppen, og sprer seg etter hvert til andre organer. Men man vet ikke hvorfor noen organer er mer utsatt for spredning enn andre.

Leveren er att av de organene som ofte blir rammet. Nå tror amerikanske forskere at de har funnet ut hvorfor, og at de dermed også skal klare å stoppe spredning til leveren.

«Dette er veldig interessante funn, og studien representerer en viktig brikke i kreft-puslespillet», sier Kjersti Flatmark, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo til NRK.

Oppstår en betennelse

Forskerne tror at kreftcellene setter i gang prosesser i kroppen som gjør at de friske cellene lager et miljø inne i organene, som kreftcellene blir tiltrukket av.

Når kreftcellene får fotfeste i kroppen oppstår det en betennelse. I leveren vet man nå at det starter en kjedereaksjon og at proteinproduksjonene øker. Det er med på å skape et miljø som gjør det attraktivt for kreftcellene å være i levra, skriver NRK.

Levercellene, hepatocyttene, reagerer på betennelsen i kroppen og et bestemt gen i cella blir aktivert, og setter i gang produksjonen av noen proteiner. Når denne proteinproduksjonen øker, fungerer det som en alarm for kreftcellene, og de syke cellene strømmer til.

LES OGSÅ
Rachel (29) fikk injisert fillers i leppene - nå viser hun verden hvor galt det kan gå

Kan stoppe spredning med antistoffer

«Leveren er en viktig sensor i kroppen. Her viser vi at hepatocyttene føler betennelse og reagerer på en måte som kreften bruker til å spre seg», sier Jae W. Lee, hovedforfatteren bak forskningsrapporten i en pressemelding.

Forskerne bak studien mener nå at det er mulig å stoppe denne kjedereaksjonen ved å bruke antistoffer. Antistoffene blokkerer signalet slik at kjedereaksjonene ikke settes i gang.

Viktig forskning

«Denne studien er en viktig brikke for å belyse samspillet mellom kreftcellene og kroppens friske celler. Vi er nødt til å forstå hvordan kreftcellene sprer seg hvis vi skal kunne bekjempe sykdommen. Derfor er denne forskningen svært viktig», sier Sheraz Yaqub, overlege i leverkirurgi og leder for forskningsgruppen Kreft i lever og galleveier ved Oslo universitetssykehus, til NRK.