Hjem Dyr Derfor stirrer hunden på deg når den skiter
Dyr

Derfor stirrer hunden på deg når den skiter

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Dersom du har hund har du helt sikkert tenkt over det; «hvorfor stirret hunden på meg når den gjør sitt fornødende?»

Hunder, som mennesker, har varierte behov når det gjelder å gå på do, men generelt trenger de å lette seg flere ganger om dagen. En sunn voksen hund bør få muligheten til å gå på do minst 3-5 ganger daglig. Dette inkluderer en morgen- og kveldstur, samt korte turer eller utetid midt på dagen for å sikre at de kan gjøre fra seg når behovet oppstår.

Selv går jeg daglige turer med hunden vår. Hunden er 10 år gammel, og det er ikke få ganger i løpet av disse årene at jeg har tenkt på det. Hvorfor stirrer hunden så intenst på meg akkurat når den går på do?

Og jeg er tydeligvis ikke den eneste som har lurt på dette. Dyrenettstedet The Dodo ønsket å komme til bunns i spørsmålet, og snakket med flere hundeeksperter.

En studie fra 2009 så på betydningen av vedvarende øyekontakt mellom mennesker og hundene deres generelt, og fant at det gjensidige blikket gir en fysiologisk respons som er veldig lik responsen mellom mødre og spedbarn.

Så i utgangspunktet, hvis hunden din får langvarig øyekontakt med deg, kan det være fordi hun tenker på deg som sin mor. Eller i hvert fall sin trygge omsorgsperson.

Hvorfor stirrer hunden på deg?

Madeline Friedman jobber til dagen som hundeekspert og forteller til The Dodo at hunden også kan stirre på deg når den går på do, i håp om å få en belønning. Den går jo tross alt på do ute, og ikke inne. Noe du sannsynligvis har lært hunden og gitt den belønninger for tidligere.

– De fleste hunder belønnes for å gå på do ute når de er valper, sier Friedman.

– Men de fleste eiere opprettholder ikke denne belønningen når hunden er ferdig opplært og stueren. Jeg tror hunden husker belønningen og håper på mer.

Er dette blikket kjent? Foto: Canva

Men meninger er som kjent som baken. Delt på midten. En annen ekspert mener nemlig at det er en annen grunn som ligger til grunn. Hunden kan nemlig være på jakt etter din velsignelse.

– Hvis en hund stirrer på eieren når den går på do, er det mest sannsynlig at hunden er ute etter godkjenning for å være sikker på at akkurat det stedet er tillat å gå på do, sier Nick Jones som jobber som hundetrener hos Alpha Dog Behavior i London.

– Kanskje har hunden tidligere fått kjeft for å ha gått på do på et «forbudt område» og derfor når er oppmerksom på din reaksjon når den gjør sitt fornødende på et nytt sted.

En annen mulighet kan handle om instinkt.

– Hunder er i en sårbar posisjon når de går på do, sier Friedman.

– Følelsen kan henge igjen fra deres forfedre, ulven, som fortsatt må klare seg selv i naturen. Jeg tror hunder sørger for at vi passer på mens de er i den sårbare posisjonen over en lengre periode av tid.

Så dersom du, som meg, opplever at hunden stirrer på deg når den går på do så kan det altså være flere grunner til det. Det er i hvert fall ikke unormalt og noe de fleste hundeeiere opplever.

LES OGSÅ: Ny forskning: Hunder lytter mer til kvinner enn menn

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com