Hjem Familie Derfor synes småbarnsmoren Emily det er bra når andre sier ifra til barna hennes

Derfor synes småbarnsmoren Emily det er bra når andre sier ifra til barna hennes

Emily Braun, en 29 år gammel firebarnsmor, mener det er flere fordeler ved at andre voksne av og til sier ifra til barna hennes når de gjør noe galt. Hun synes det er viktig at barna hennes forstår at ikke bare hun, men også andre voksne reagerer på deres oppførsel.

– Jeg synes det er viktig at barna mine vet at andre også reagerer når de gjør noe feil, sier Emily i et intervju med Motherhood.

Et travelt familieliv

Med fire barn i alderen 2 måneder til 11 år er det alltid full fart hjemme hos Emily og ektemannen Henrik. Når hverdagen blir hektisk, tar Emily gjerne med de små til lekeplassen for å la dem løpe av seg.

– Å ha flere barn betyr at det alltid er mange meninger og viljer som skal håndteres, noe som kan være en utfordring, forklarer hun.

En viktig lærdom

Emily fikk sitt første barn da hun var veldig ung, og forteller at hun i begynnelsen var redd for å irettesette sitt eget barn offentlig. Men etter elleve år som mor, har hun blitt tryggere i foreldrerollen og har ingen problemer med at andre voksne sier ifra til hennes barn om de gjør noe galt, for eksempel på lekeplassen.

Småbarnsmoren Emily mener det er nyttig at også andre voksne sier ifra til barna hennes. Foto: privat

– Ingen har øyne i nakken, og det hadde jo vært praktisk. Om en annen voksen ser barna mine gjøre noe galt som jeg ikke har fått med meg, er det selvsagt greit at de sier ifra, sier Emily.

Barn trenger å høre det fra andre voksne

Emily mener at det å bli tilsnakket av andre voksne kan ha en positiv effekt på barna. Ofte lytter barna mer oppmerksomt når tilbakemeldingen kommer fra noen andre enn foreldrene.

– Barna blir litt skamfulle når noen andre sier ifra, og det tror jeg er bra, forteller Emily. Hun understreker at det ofte handler om småting, som når et av barna kaster sand i sandkassen.

Når er det riktig å si ifra?

Emily mener det er viktig å vurdere situasjonen før man sier ifra til andres barn. Hvis det ikke er noe som påvirker omgivelsene, kan det være bedre å informere foreldrene om hendelsen slik at de kan ta det opp med barna sine.

Hun husker spesielt en hendelse med hennes eldste sønn som var rundt åtte år gammel. Han hadde lagt en søppelpose ved siden av naboens hage, og fugler hadde spredt innholdet. En annen voksen kom og skjente på både henne og sønnen, noe Emily synes var unødvendig.

– I en slik situasjon hadde det vært mer hensiktsmessig å banke på og fortelle oss hva som hadde skjedd, slik at vi kunne rette opp i det, sier hun.

Emily oppfordrer andre voksne til å huske den gylne regel: Behandle andres barn slik du ønsker at dine egne skal bli behandlet. Hun mener at en rimelig og vennlig tilbakemelding kan være til stor hjelp.

– Det trengs ofte ikke mye for å få et barn til å innse at noe er galt. Ofte er de klar over det selv, men trenger en liten påminnelse, sier Emily.

Emily ser flere fordeler ved at andre voksne sier ifra til barna hennes når det er nødvendig.

– Selvfølgelig! Jeg tror det bare er positivt når en annen voksen sier ifra av og til. Det kan gi mer effekt og gjøre at barna tenker seg om før de fortsetter med det de holder på med, avslutter Emily.

Sosialnytt ønsker alle småbarnsforeldre lykke til i foreldrerollen og oppfordrer til samarbeid og støtte i oppdragelsen.

  1. speilet

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com