Hjem Helse Det behagelige trikset gjør deg mer uthvilt

Det behagelige trikset gjør deg mer uthvilt

Del
X

En ny studie mener å ha svaret på hvordan du kan få fordelene av en god natts søvn – uten å sove lenger på natten.

Forsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet sier til VG at den vestlige verden sover helt på grensen til det som er for lite. I verste fall kan søvnmangel trigge en rekke helseproblemer.

Et forskerteam ved det amerikanske universitetet MIT har studert ulike løsninger for å bøte på den vestlige verdens søvnmangel.

En av gruppene i studien som er omtalt i VG fikk sove en halv time ekstra hver natt. Overraskende nok ga ikke det noen stor effekt.

Men en ting viste seg å ha positive virkninger: en liten lur på ettermiddagen.

De som sov et kvarter til tyve minutter etter jobb oppga å ha mer energi resten av dagen, de fikk mer tålmodighet og senket stressnivået.

– Mange har en jobb som er krevende, enten mentalt eller fysisk. Da kan man få mye ut av å ta seg en hvil på dagtid hvor man får slappet av, sier Bjørge til VG.

Samtidig presiserer både studien fra MIT og FHIs søvnekspert at man ikke bør ta en lur som varer mer enn 15-20 minutter.

Årsaken?

– I løpet av den tiden har du fortsatt en lett søvn. Sover du lenger, går du over i en dypere søvn og den skal helst være forbeholdt til natten.

Middagslurens fortreffelighet er allerde omtalt i en rapport fra FHI fra 2009. Her trekkes den frem som en stressmestringsteknikk blant ledere. Danske ledere kunne nemlig avsløre at deres hyppigste anvendte strategier var samtale med familien, mosjon og – middagslur!

Også Mayo Clinic trekker frem flere fordeler med middagshvilen, inkludert:

  • Avslapning.
  • Redusert tretthet.
  • Økt årvåkenhet.
  • Forbedret humør.
  • Forbedret ytelse, inkludert raskere reaksjonstid og bedre hukommelse.

Så neste gang du tar en liten strekk på divanen etter jobb kan du, istedenfor å bebreide deg, heller berømme deg selv for å ta vare på din egen helse.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com