Hjem Reklame Det du trenger å vite om bremsesystemet i bilen din

Det du trenger å vite om bremsesystemet i bilen din

En helt vanlig personbil er en svært kompleks maskin, med en mengde ulike systemer som jobber sammen for at du skal komme deg dit du vil. Bremsesystemet er bare en liten puslebrikke i dette store bildet, men samtidig er god bremseevne helt avgjørende for sikkerheten. Derfor bør du også ha en grunnleggende kunnskap om hvordan bremsesystemet fungerer.

Enkelt forklart: bremseskiver og -klosser reduserer hastigheten

De aller fleste personbiler er utstyrt med tradisjonelle skivebremser. Det betyr at det innenfor hvert hjul er montert en metallskive, med tilhørende såkalt kaliper og bremseklosser. Kaliperen er en sorts «tang» som presser bremseklossene mot bremseskiven når du vil redusere hastigheten. Derfor er det selvfølgelig helt avgjørende at både bremseskiver og -klosser er i god stand, du kan lese mer om årsakene til bremseklossfeil på nettstedet autodeler.co.no.

Bremseskiven er laget i metall, men bremseklossene er laget av komposittmateriale med for eksempel keramikk, resin og metall. Poenget er at klossene bremser relativt skånsomt mot skiven. Hvis klossene er helt slitt ned, kan det forårsake store skader på bremseskiven når du bremser med metall direkte mot metall.

Hvilke feil kan oppstå i bremsesystemet?

Bremsesystemet i bilen består selvfølgelig ikke bare av bremseskiver og -klosser, det skjer også mye mellom bremsepedalen og selve bremsene på hvert hjul.

·         I enkelte tilfeller kan det oppstå feil i den såkalte bremseforsterkeren, noe som helt enkelt betyr at det vil være tungt å bremse – da du ikke får «hjelp» av hydraulikken.

·         Bremseklossene slites naturlig over tid, og det er ikke per definisjon en feil at de må skiftes ut. Det er veldig smart å skifte bremseklosser før det er for sent – og du eventuelt må skifte skiver også.

·         Rust på bremseskivene er en utfordring som særlig rammer elbiler. I disse bilene brukes ikke de tradisjonelle bremsene like mye, noe som kan føre til rust.

Skifte bremser på egen hånd – en grei jobb?

Hvorvidt det er en grei jobb eller ikke å skifte bremser er en svært individuell vurdering. Hvis du ikke bytter mellom sommer- og vinterhjul selv, da er kanskje ikke det å skifte bremser noe du bør prøve deg på. Samtidig er oppsettet rundt bremseskiver og -klosser relativt standardisert, og basert på relativt enkel teknologi, så hvis du er litt nevenyttig er det mulig å skifte bremser med relativt enkle verktøy.

Både kaliper, de såkalte bremseklavene og bremseskivene er festet med non få muttere og skruer, så med rustløser og litt rå muskelkraft er det ofte relativt enkelt å demontere de gamle delene. Her kan det definitivt være på sin plass å benytte seg av en god instruksjonsvideo tilpasset akkurat din bilmodell, sammen med en generell sjekkliste for bremsebytte.

Et tips: sjekk og dobbeltsjekk at alle trinnene kan gjøres på egen hånd før du begynner, på noen bilmodeller kan det være at for eksempel håndbrekksystemet må nullstilles med spesialutstyr.

Flere sikkerhetssystemer – men bare gode bremser er ikke nok

Alle moderne biler har såkalte ABS-bremser som standard, noe som betyr at bremsene automatisk vil unngå at hjulene låser seg – selv om du panikkbremser. Du har kanskje merket at bremsepedalen «hakker» hvis du virkelig trår til, det er ABS-systemet som jobber. I tillegg har mange nye biler en mengde andre assistansesystemer, som for eksempel vil bremse automatisk hvis systemet detekterer en hindring.

Imidlertid er det viktig å huske på at selv de beste bremser ikke er nok for at bilturen skal være trygg. Hastighet som er tilpasset forholdene er helt avgjørende, men det er også gode dekk. Husk på at det til syvende og sist er de svært begrensede berøringsflatene mellom dekk og vei som avgjør hva som skjer når du trykker ned bremsepedalen.

Information i denne artikkelen er delvis basert på dagbladet.no-artikkel prosedyre for utskifting av bremser.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com