Hjem Nyttig Det du trenger å vite om eSIM – mobilteknologien for globetrottere

Det du trenger å vite om eSIM – mobilteknologien for globetrottere

Nordmenn elsker å reise, og det er mange som planlegger opptil flere reiser i løpet av 2023. Det kan hende at stigende renter og generelt høyere kostnadsnivå legger en liten demper på reiselysten, men drevne globetrottere er flinke til å få god verdi for pengene. Det gjelder også bruk av mobildata i utlandet, den nye teknologien eSIM kan være løsningen mange steder i verden.

Teknologien bak eSIM svært enkelt forklart

Vanlige fysiske SIM-kort er noe de aller fleste nordmenn har et forhold til, og denne teknologien har vært mer eller mindre uendret helt siden den aller første mobiltelefonen. SIM-kortene har for så vidt krympet litt etter litt, men med SIM-kort i nano-størrelse er det egentlig ikke mulig å bygge videre på den tradisjonelle teknologien. Det er her eSIM kommer inn i bildet. Et eSIM kan benyttes som eneste SIM-kort med flere abonnement i Norge, men det er også relevant med såkalte reise-eSIM – som lar deg skifte operatør på en sømløs måte.

Overgangen til eSIM dreier seg ikke om et nytt format eller en ny «kontakt», men det er snakk om en konseptuell endring. De fysiske komponentene er bygget inn i den mobile enheten, og det er mulig å laste ned flere forskjellige eSIM-profiler fra ulike operatører til et og samme chip. Det er helt enkelt ikke nødvendig å skifte SIM-kort når du bytter selskap, og det kan også være mulig å bruke flere eSIM på samme gang.

Det du trenger for å komme i gang

I og med at teknologiplattformen til eSIM er helt forskjellig fra tradisjonelle SIM-kort, stilles det åpenbart krav til nye komponenter i selve mobiltelefonen. Du kan ikke bruke eSIM sammen med eldre enheter som bare støtter fysiske SIM-kort. Det var i 2016 som ledende operatører og mobilprodusenter, som AT&T, Telefonica, Orange, Samsung, Apple, Huawei, Sony og mange flere, ble enige om rammeverket rundt eSIM. Det tok også noe tid før de enkelte leverandørene kunne tilby produkter med eSIM, og det er derfor hovedsakelig siste generasjon mobiltelefoner som støtter eSIM.

Hvis du har en enhet som støtter eSIM, er det svært enkelt å komme i gang med bruk av et nytt virtuelt SIM-kort. Prosessen er selvfølgelig avhengig av mobilprodusent og økosystem, det vil si enten Android eller iOS. I stort får du vanligvis tilgang til en QR- eller strekkode fra leverandøren av eSIM-kortet, og telefonen din vil veilede deg gjennom oppsettet etter at du har skannet denne koden. Du vil for eksempel kunne velge om eSIM-profilen skal benyttes til bare data eller også andre tjenester. Dessuten kan det være nødvendig å velge hvilket SIM-kort som skal være det primære.

Noen av de mange fordelene med eSIM

Å bevege seg mot en verden uten fysiske SIM-kort har mange fordeler. Det er derfor ikke rart at de ledende produsentene satser hardt på eSIM. Apple har allerede lansert modeller som utelukkende støtter eSIM, iPhone 14 og 14 Pro på det amerikanske markedet. På det norske markedet er det minst én av merkevarene til mobiloperatørene som per desember 2022 kun støtter eSIM.

  • Bruk av eSIM fjerner all logistikk rundt fysiske SIM-kort, for eksempel i forbindelse med operatørbytte, ødelagt SIM-kort eller andre tekniske endringer. Det kan både forbrukere og operatører spare tid og penger på.
  • I tillegg er eSIM svært plassbesparende i selve enheten, også sammenlignet med nano-SIM. Det er mulig å spare så mye som 90 % av plassen, dessuten er det ikke nødvendig med noen åpninger. Det betyr at eSIM kan benyttes i små enheter, som smartklokker eller hodetelefoner, samtidig som det er lettere å lage vanntette løsninger.
  • Bruk av eSIM åpner også for flere profiler, det vil si flere forskjellige abonnementer på en og samme telefon. Noen mobiltelefoner har støttet to fysiske SIM-kort, men eSIM legger til rette for en mer fleksibel og sømløs opplevelse.
  • Etter hvert vil eSIM sannsynligvis også oppleves som enklere enn fysiske SIM-kort. Det kan være en liten overgangsperiode, men om noen års tid vil vi sannsynligvis se på fysiske SIM-kort som noe utrolig gammeldags og upraktisk.

Konklusjon – prøv eSIM på neste reise

Det tradisjonelle fysiske SIM-kortet er uten tvil på vei ut, selv om overgangen til eSIM vil ta noe tid. Husk på at en stor andel av mobiltelefonene på markedet fortsatt ikke støtter eSIM. Hvis du er heldig eier av en enhet som har støtte for eSIM, eller hvis du skal skifte mobil til en moderne modell med støtte, bør du definitivt sette deg inn i mulighetene som følger med eSIM.

Bruk av eSIM til det vanlige abonnementet ditt kan være praktisk, både i forbindelse med oppstart og ved eventuelle endringer. Samtidig er bruk av et ekstra eSIM på reise en spennende ekstramulighet som kan gi en skikkelig merverdi. Det er for eksempel mulig å fortsette å bruke det vanlige SIM-kortet til mottak av samtaler, samtidig som du aktiverer et eget eSIM til databruk i utlandet. Husk på at roaming fortsatt kan være svært kostbart utenfor EU, og sikkerheten til åpne trådløse nettverk er diskutabel. Med et eSIM knyttet til en gunstig dataavtale er du sikret dataforbindelse uten avbrudd eller overraskelser, og den heldigitale eSIM-plattformen gjør det svært enkelt å komme i gang.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com