Hjem NyheterØkonomi Det du trenger å vite om refinansiering av lån

Det du trenger å vite om refinansiering av lån

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Begynner kredittkortregningene å bli uoversiktlige, eller føler du at du betaler ned på gjeld som du ikke en gang husker hvor kommer fra? Da er det sannsynligvis på tid å se nærmere på refinansiering, det vil si å samle flere smålån og kreditter i ett nytt lån. Refinansiering er kanskje ikke en løsning på alle økonomiske utfordringer, men det kan være mulig å spare noen kroner med gode opplegg – samtidig som du får bedre oversikt over økonomien.

Å spare penger – den viktigste grunnen til å refinansiere

Å faktisk spare penger er selvfølgelig den aller viktigste grunnen til å refinansiere. Det er flere faktorer som kan gi reduserte kostnader, spar penger med refinansiering ved å følge med på disse variablene:

  • Rentekostnader. Kredittkortgjeld har vanligvis høy nominell rente, i de aller fleste tilfeller høyere enn renten på usikrede forbrukslån. Hvis du for eksempel har tre kreditter i dag, med nominell rente på henholdsvis 40 %, 22 % og 27 %, kan det være at du kan få en lavere rente ved å samle hele summen i et lån.
  • Gebyrer bidrar også til den samlede kostnaden for lånet, og de regnes med når den effektive renten beregnes. Det kan være fornuftig å regne på gebyrer for seg, slik at det er lettere å se hvilket beløp det faktisk utgjør. Hvis du for eksempel har fem kreditter, og alle belastes med et månedlig termingebyr eller fakturagebyr på 50 kr, vil det være mulig å spare et par tusenlapper i året på å redusere antall lån til bare ett.

Det er selvfølgelig også viktig å ha nedbetalingstid i bakhodet. Det nye lånet bør helst ha en lavere månedskostnad sammenlignet med de eksisterende kredittene, men det må ikke gå på bekostning av hvor lenge du betaler ned på lånet.

Bedre kontroll over økonomien – mye verdt i seg selv

Refinansiering kan også bidra til at du får bedre oversikt over egen økonomi,. Det er vanskelig å holde oversikt over en hel bunke med forskjellige kredittkortregninger og varsel om betaling på andre kreditter. Det kan også føles demotiverende å hele tiden motta nye regninger, akkurat når du trodde at du var i rute med betalingene.

Etter en refinansiering vil du kunne forholde deg til bare én regning. Da vet du eksakt hvor mye du skal betale, uten å måtte regne på eller husk på mange forskjellige lån. Det forutsetter selvfølgelig at du ikke tar opp nye smålån eller kredittkortgjeld, så disiplin er viktig.

Å refinansiere vil også kunne bidra til at det blir enklere å være disiplinert. Hvis gjeldsbyrden og regningsmengden føles overmektig, er det lettere å «gi opp» – og avfinne seg med at gjelden «aldri» vil bli nedbetalt, og at det derfor også er helt greit å ta opp nye kreditter. Det er en farlig spiral, der økende gjeld kan føre til opptak av nye kreditter.

Helt til slutt, finnes det egentlig noen ulemper med refinansiering? Nei, så lenge som det nye lånet har bedre rente og betingelser er det egentlig vanligvis ingen åpenbare ulemper forbundet med å refinansiere. Det er likevel viktig alltid å vurdere økonomiske beslutninger individuelt, spør derfor fagfolk om råd hvis du er usikker på om refinansiering er riktig vei for deg.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com