Omikron-varianten av koronaviruset er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den har kommet også til Norge uten at den er påvist.
Det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge, men det er så langt lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom.
Relatert: Flere nye covid-tiltak innført mandag – gjelder også fullvaksinerte
FHI har forsterket samarbeidet med medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene og kommunelegene i landet om å oppdage omikron-varianten.
Den nye virusmutasjonen som har fått navnet «Omikronvarianten», ble oppdaget 23. november og forårsaker en raskt økende spredning i Sør-Afrika og sannsynligvis flere naboland.
Virusvarianten er samtidig påvist hos noen titalls personer som har reist fra det sørlige Afrika til Europa.
Usikkerhet om utbredelse
Det er ukjent hvor omikronvarianten oppsto, og usikkerhet rundt hvor utbredt den er. Den er allerede påvist i flere europeiske land, og sannsynligvis finnes den også i flere land uten at den er påvist ennå.
– Den er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den kan ha kommet også til Norge uten at den er påvist, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.
Omikronvarianten kan være i ferd med å forskyve deltavarianten som dominerende variant i Sør-Afrika. Det tyder på at omikronvarianten har høyere spredningsevne enn deltavarianten i befolkningen der, men det er usikkert om det samme vil gjelde i Europa og i Norge.
– Det er fortsatt veldig begrenset kunnskap om denne nye varianten. Det er derfor stor usikkerhet om variantens egenskaper og den videre utviklingen. Kunnskapen vil øke dag for dag framover, sier Camilla Stoltenberg.
Sannsynlig at varianten vil spres til Norge
Det er sannsynlig at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge.
Det er så langt lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom.
– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Camilla Stoltenberg.
Ønskelig å stoppe eventuelle lokale utbrudd
Inntil videre er det ønskelig å stoppe eventuelle lokale utbrudd med omikronvarianten i Norge, men dersom omikronvarianten har betydelig større spredningsevne enn deltavarianten, er det ikke mulig å hindre at omikronvarianten blir den dominerende varianten.
– Da er det fortsatt viktig å forebygge at epidemien gir betydelig sykdomsbyrde og betydelig belastning på helsetjenesten samtidig som tiltakene ikke skal ramme befolkningen, arbeidsplassene, sivilsamfunnet og økonomien unødvendig hardt, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.