Hjem Hjernetrim Det er ikke alltid man kan tro sine egne øyne – hvilke farger ser du på disse kulene?

Det er ikke alltid man kan tro sine egne øyne – hvilke farger ser du på disse kulene?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Visste du at det er forskjell på data og informasjon? Et god eksempel på dette er at du kan ha et visst antall epler. Data er å vite hvor mange du har, informasjon å vite hva du kan bruke dem til. Lage en pai, kanskje?

Det som skjer fra vi får dataene til vi kan nyttegjøre oss av informasjonen, metamorfosen om du vil, skjer alt sammen i hjernene våre, og i motsetning til hva mange tror er ikke dette tilfeldig. Som med eplene. Har man mange nok kan man lage en pai, men feilberegner man dataene, har man kanskje ikke nok epler til det, og paien blir mislykket.

Når alt dette fungerer er det sjelden vi legger merke til det. Ting bare registreres, ofte ubevisst, og vi lever med enorme mengder data og informasjon hver eneste dag. Spesielt synet vårt er et viktig sanseorgan for mottak av data, og det er kuriost nok også her vi får et innblikk i hvordan hjernen vår virker når det kommer til dette samspillet – og ting kanskje ikke alltid er hva de utgir seg for å være.

Kort fortalt, det vi ser det ser vi. Men hvordan det tolkes kan være individuelt. Inntil et visst punkt, og det er når vi kommer til farger. Rødt er rødt, og blått er blått. Det er en objektiv oppfattelse, og man behøver ikke forklare hva man mener hvis man sier noe er grønt eller gult av farge.

Men er det egentlig det? La oss se på noen eksempler som kan tyde på det motsatte.

Ta en kikk på kulene i bildet ovenfor. Selv om det kanskje ikke ser slik ut ved første øyekast er de faktisk helt like. Både i form og farge. Alt som er gjort er at de fargede stripene på bildet skiftevis går foran og bak kulene, noe som påvirker hvordan hjernen vår oppfatter fargene. Vi lures, rett og slett.

Og tror du oss ikke, så kan du se på bildet nedenfor, hvor alle kulene ligger utenpå stripene.

For sammenligningens skyld har vi lagt ved en animasjon som skifter mellom bildene. Ganske kult, ikke sant?

Munker White-effekten 

Selv om vi vet alle kulene har den samme fargen lar vi oss likevel lure til å «se» de forskjellige fargene de tilsynelatende har. Det vanligste er bronsefarget, gulgrønn, blå og rødaktig, og som om ikke det er nok, så kan man ofte se fargene skifter litt ettersom hvor man fokuserer i bildet og ikke stirrer direkte på kulene. Forvirrende, og ganske fascinerende.

Det hele forklares med noe som kalles «Munker-White» effekten (eller bare Munker Illusjonen). Litt kort fortalt kan det sies at selv om vi vet hvilken farge et objekt har, så vil hjernen likevel la seg lure dersom disse fargene omgis av andre farger. De påvirker hverandre.

Som bildene ovenfor så vet vi kulene er bronsefarget, men da de vekselvis er påvirket av grønne, røde og blå striper, alt ettersom om de går foran eller bak kulene, så lures hjernen til å overtolke signalene fra øynene. Og kulene oppfattes å ha andre farger enn de faktisk har.

Nedenfor er et eksempel til.

Alle disse sirklene har samme fargekode (RGB 255, 238, 138), men på grunn av de grønne stripene som går over virker de gule. og de med røde striper oppfattes som rosa.

Denne effekten styrkes videre ved at sirklene også virker lysere jo mørkere farger som går over dem.

Et annet eksempel er spiralen nedenfor.

Man skulle ikke tro det, men den grønne og blå spiralen har faktisk samme farge(!) Men det er ikke samme farge på stripene som krysser dem, og det er det som skaper illusjonen om at de er forskjellige.

Noe å tenke på neste gang noen forteller deg at «de så det selv med sine egne øyne», for ting er ikke alltid hva de ser ut som. Hvilke farger ser du i disse illusjonene? Legg gjerne igjen en kommentar om det, og del gjerne så andre også kan la seg fascinere av disse fantastiske illusjonene.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com