Hjem Historier fra livet Det fortapte Jemen

Det fortapte Jemen

«Hver gang jeg hører et fly, minner det meg om jagerflyene som ved gjentatte ganger bombet oss. Jeg bodde i nærheten av tre militære baser, så jeg opplevde bombingen på en daglig basis. Min yngre søster gråt helt til bombingen sluttet. Det var forferdelig».

Dette er historiene om folket i Jemen. Et folk som siden 2014 har opplevd tvangsforflyttinger, sultkatastrofer og ufattelig mange fatale hendelser. Situasjonen i Jemen blir omtalt som den verste humanitære krisen i verden av ProjectHope, og viser ingen tegn til forbedring.

Sosialnytt har vært i kontakt med flere jemenittiske personer som selv har opplevd denne humanitære krisen. Disse personene beskriver situasjonen som ekstremt dårlig. Viktige elementære institusjoner som skoler og universiteter er blitt kraftig rammet som følger av krigen. «Universitetene er ikke åpne i Jemen. For å kunne studere, måtte jeg flytte», forteller en person som ønsker å forbli anonym. «Jeg har ikke sett familien min på tre år, og lever i konstant frykt om hvorvidt familien min vil overleve neste dag», forteller han videre. «Når jeg snakket med moren min, hørte jeg skytingen gjennom telefonen», sier en annen.

UNICEFs arbeid i Jemen

Disse historiene forteller hvor alvorlig situasjonen er for det Jemenske folket. Sosialnytt har også vært i kontakt Camilla Viken, generalsekretær for UNICEF Norge. Camilla Viken sier at UNICEF har vært i Jemen siden da konflikten eskalerte i 2015. Selv når konflikten har vært på sitt verste har de blitt værende der. Viken forteller at det i Jemen er stor vannmangel, dårlig hygiene, og mange tusen tilfeller av kolera. En del av arbeidet innebærer også å frigjøre barn som har blitt vervet som barnesoldater.

Kart over Midtøsten. Jemens unike situasjon under Saudi-Arabia gjør Jemen sårbar ovenfor press fra Saudiarabiske myndigheter.

Over 12 000 drepte sivile

Tall fra The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) viser at over 12 000 sivile er blitt drept siden 2015. Mange av disse ble drept som følger av bombing rettet mot skoler,  sykeshus, markeder og butikker, og andre offentlige steder. Ifølge Save The Children, en humanitær organisasjon, har over 84 000 barn dødd av sult. Omfanget på krisen er enorm, og bedres nok ikke før konflikten bremses.

Hva er grunnen til konflikten?

Konflikten i Jemen er kompleks. Grunnen til dette er først og fremst at befolkningen er særdeles heterogen og forskjellig. Cirka 53% av befolkningen er sunni-muslimer, og landet «ledes» av en sunni-dominerende regjering. Denne regjeringen støttes av den arabiske koalisjonen ledet av Saudi-Arabia. Videre er cirka 45% av befolkningen Shia-muslimer. Det antas at en del av disse gruppene bestående av Shia-muslimer, mottar støtte fra Iran. En av disse gruppene, som kalles for Houthis-bevegelsen, prøvde å ta over makten i 2015 ved et militært kupp. Al-Qaeda, IS, og en rekke andre tradisjonelle stammer har også en hånd i det her. Alle disse gruppene har egne meninger om hvordan territorier skal distribueres, og hvordan man skal leve. Noen vil ha en islamsk stat, mens andre vil ha et demokrati. Siden hver gruppe har så forskjellige krav, er det få, om noen løsninger på bordet.

Dette er et land med over 29 millioner innbyggere. Ifølge FN trenger 24 millioner av disse innbyggerne humanitær støtte. Dersom du vil støtte nødhjelpen kan du kontakte UNICEF Norge gjennom deres nettsider eller via telefon +47 24 14 51 00.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com