Hjem Kjendisnytt Det har gått 2 år siden Nils-Ingar Aadne mistet kjæresten – nå deler han nye rørende ord

Det har gått 2 år siden Nils-Ingar Aadne mistet kjæresten – nå deler han nye rørende ord

Nils-Ingars kjæreste, Ida Eide, gikk bort i september 2018. Hun døde av hjertesvikt etter at hun deltok i et mosjonsløp, bare 30 år gammel. 

Ida Eide var bare 30 år da hun døde under mosjonsløpet «Norgesløpet» på Jessheim.

«Jeg har sett for meg de bildene i hodet noen ganger. Hva tenkte hun rett før det skjedde? Hun har åpenbart kjent at noe var feil. Vi vet at hun satte seg ned før det skjedde. Hun må ha kjent «nå er det noe her». Dramatikken etterpå. Det har jeg tenkt gjennom», har Nils-Ingar tidligere uttalt til VG.

Det var naturligvis viktig både for han og øvrig familie og venner å finne hva som faktisk var dødsårsaken til Ida.

«Jeg har et ganske klart bilde av hva som skjedde. Jeg har snakket med dem som fant henne. Vi har prøvd å pusle det sammen, det var viktig for meg», sa Nils-Ingar.

Valgte å avbryte

Ida valgte å bryte løpet. Hun tok av seg startnummeret, og begynte å gå mot bilen.

«Hun tenkte kanskje: «Her er det bare å komme seg hjem», sier Nils-Ingar.

Så satt Ida seg ned på trappen til et bilverksted. Det var bare så vidt ute av løypa, bare 50 meter, men det var langt nok til at ingen så henne. Det var lørdag, så verkstedet var stengt. Her stoppet Idas hjerte. Pulsklokken hennes viser hva som skjedde.

Det tok rundt ti minutter fra hjertet stoppet til noen så henne. Så tok det ti nye minutter før det ble satt i gang hjerte- og lungeredning. Dagen etter døde Ida på sykehuset.

«Hadde det skjedd litt før, så hadde det vært folk rundt der. Men det er historie. Det er sånn det er», sier Nils-Ingar.

Foto: Privat

To år senere

To år etter den tragiske hendelsen har Nils-Ingar delt noen rørende ord på Instagram.

«Så er det altså 2 år siden. Tenker masse på deg fortsatt. Blir det trist, tenker jeg på hvor kul du var. Vi lever videre slik vi skal og vi vet at du ville blitt irritert om vi ikke lo og nøyt livet, så vi gjør det óg. I dag offentliggjør vi i @idaeidesminnefond 41 idrettslag som får hjertestarter fra oss. For å redde liv. ❤️», skriver han i innlegget.

Til teksten har han også delt et vakkert bilde.

Vet du hvordan du skal få et hjerte til å slå?


Nils-Ingar har flere ganger takket alle som har bidratt til Ida Eides minnefond. Gjennom fondet, skal de jobbe med førstehjelp i og rundt idretten. Fondet har gitt bort 12 hjertestartere til 12 idrettslag. Nils-Ingar håper dette er starten på noe som blir et viktig arbeid for å bedre utbredelsen av hjertestartere i Norge.

«Jeg har tatt førstehjelpskurs og selv om det er vanskelig å forberede seg på en slik akutt situasjon, vet jeg i større grad hva jeg skal gjøre. Vet du hvordan du får et hjerte til å slå?

Det kan redde liv og ikke minst spare familie, venner og omgangskrets for å gå gjennom et sorgens kapittel.

Takk til dere», har han skrevet i en kronikk på NRK Ytring.

Dersom du selv opplever at noen rundt deg blir utsatt for hjertestans er det viktig å vite hva du skal gjøre.

Helse Norge anbefaler at å benytte seg av huskeregelen BLÅS dersom noen rundt deg blir akutt syke eller havner i en ulykke.

Bevissthet–sjekk om personen er ved bevissthet
Luftveier–sjekk om personen har frie luftveier
Åndedrett–sjekk om personen puster
Sirkulasjon–sjekk om personen har større pågående blødninger

Dersom noen av punktene ovenfor inntreffer må du umiddelbart ringe 113. Om du må starte hjerte og lungeredning sørger du først for at personen ligger på et hardt underlag (ikke sittende i en stol eller liggende i en seng).

Ifølge Helse Norge er dette måten du utfører hjerte og lungeredning:

  • Stå på kne ved siden av brystet til personen.
  • Plassér hendene oppå hverandre midt på brystbenet til personen. Trykk hardt ned (ca. 5-6 cm).
  • Husk å bruke stive armer – ellers blir du fort sliten.
  • Operatøren på 113 hjelper deg å holde riktig takt (100-120 ganger i minuttet).
  • Gi 30 brystkompresjoner, 2 innblåsninger
  • Etter de 30 første brystkompresjonene, skal du gi to innblåsninger med munn-til-munn. Fortsett med 2 innblåsninger og 30 kompresjoner til ambulansen kommer eller du ser sikre tegn til liv.

Vi føler med Nils-Ingar i sorgen og hyller samtidig hans engasjement for å spre kunnskap som kan redde liv. Du må gjerne dele artikkelen videre slik at flere får dette med seg.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com