in

Det hjerteskjærende bildet går verden rundt

Foto: Adem Altan / Twitter

Jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag, har skapt enorme ødeleggelser. Nå kommer de sterke historiene og bildene.

Det kraftige jordskjelvet har flyttet hele Tyrkia 3-5 meter. Så langt er det rapportert om mer enn 7000 døde. WHO frykter at tallet kan komme opp i 20.000.

Et bilde som nå sprer seg over hele verden er av en fortvilet far som ikke vil slippe hånda til den avdøde datteren sin.


Det rystende bildet er delt på Twitter av Adem Altam hvor han skriver:

«Han forlot aldri hånden til datteren Irmak, som døde i Değem.»

Jenta som døde er 15 år gamle Irmak. Faren heter Mesut Hancer, og det sterke bildet gir et alt for godt innblikk i de menneskelige tragediene jordskjelvet har skapt.

Bildet er fra Kahramanmaras, som ligger nær episenteret til skjelvet.

Jordskjelvet som rammet Tyrkia natt til mandag er det kraftigste i landet siden 1939, da et skjelv førte til at 30.000 mennesker mistet livet.

– Av de dødeligste jordskjelvene, har bare to de siste 10 årene vært av tilsvarende styrke, og fire de siste 10 årene, sier jordskjelvekspert Joanna Faure Walker til BBC. Faure Walker leder Institute for Risk and Disaster Reduction ved University College London.

Men det er ikke kun skjelvets styrke som gjør det så dødelig. Det at det inntraff om natten, når folk lå hjemme og sov, er også en faktor. Og det er også byggekvaliteten, påpeker professor Carmen Solana ved Universitetet i Portsmouth.

– Motstandsdyktig infrastruktur er dessverre varierende i Sør-Tyrkia og spesielt Syria, så det å redde liv er nå mest avhengig av respons. De neste 24 timene er avgjørende for å finne overlevende. Etter 48 timer synker antallet overlevende enormt, sier Solana til BBC.

Dette er en region hvor det ikke hadde vært et større jordskjelv på mer enn 200 år, så beredskapsnivået er dessuten også lavere enn det ville vært for en region som var mer vant til å større skjelv.

Opptil 23 millioner mennesker kan være berørt av jordskjelvet i Tyrkia og Syria, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Kartlegging av hendelsene viser at 23 millioner mennesker kan potensielt ha blitt berørt, blant dem rundt 5 millioner som lever under sårbare forhold, sa nødkoordinator Adelheid Marschang ifølge NRK på et ledermøte i WHO tirsdag formiddag.

WHO frykter ifølge NRK også at dødstallene kan komme opp i 20.000.

– Vi ser alltid det samme med jordskjelv dessverre, at tallet på døde og skadde stiger kraftig i løpet av uken etter skjelvet, sier krisesjefen til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa, Catherine Smallwood til AFP.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Internett er delt: Kan dette virkelig være en og samme person?

Over 11.000 omkomne hittil: Norge gir 150 millioner til jordskjelvofrene