torsdag, august 13, 2020

Det kan bli brennmanet-sommer i år – forsker kommer med viktig oppfordring

Mest lest nå

Derfor har hekling og strikking noen fantastiske helsefordeler!

Hekling og strikking er en populær hobby for mange nordmenn. Men foruten å være kjekt, hevder eksperter at du får en rekke helsefordeler ved...

I år er det så mange brennmaneter langs kysten, at det mange steder ødelegger bademulighetene.

«Vi har fått rapporter om at det er brennmanet i hopetall på Sør-Vestlandet og mye langs Sørlandskysten», sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug til Dagbladet.

«Disse store manetmengdene kan skyldes opphoping eller oppblomstring. Det er vanskelig å si om det er snakk om lokale fenomen, eller om dette gjelder hele kysten», fortsetter hun.


Vet ikke om de blir eller forsvinner

Falkenhaug kan ikke si om manetene blir værende utover sommeren, eller om de kommer til å forsvinne etter hvert.

«Det kan tenkes at manetene blir værende, og blir enda større og at dette fortsetter utover sommeren. Det kan også skje at de forsvinner. Dessverre finnes det ingen måte å spå eller forutsi hvordan manetsommeren blir. Her er det mange faktorer som spiller inn», sier hun til Dagbladet.

Trives best i kaldere vann

Falkenhaug forteller videre at manetene egentlig trives best i kaldere vann.

Fralandsvind fører kaldere vann fra dypet og opp i overflata. Da kan manetene plutselig dukke opp langs badestrendene våre, sier hun.

«Maneter er plankton og driver med havstrømmene. Det betyr at havstrømmene har mye å si for om det blir store oppkonsentrasjoner av maneter langs land», sier hun videre.

«De formerer seg tidlig på våren, og vokser seg større utover sommeren, og er det nok mat og gode temperaturer kan vi få de tette oppblomstringene vi ser nå», sier forskeren.

Oppfordrer folk til å melde ifra

På spørsmål om hun tror det kan bli en manetsommer i år, svarer forskeren at det er mye mulig.

«Vi ser allerede at det er mye av dem, og mye tyder på at forholdene er gunstige, så det er mulig», sier hun.

Falkenhaug oppfordrer alle som ser store opphopninger av maneter om å melde ifra via en app på havfunn.no, slik at de får en bedre oversikt over forekomsten, og også kan oppdage nye arter om de kommer til landet.

130,379FansLik
1,537FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter