Hjem Nyheter Det kan bli en rekordvarm sommer i Norge

Det kan bli en rekordvarm sommer i Norge

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Et nytt langtidsvarsel fra European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) antyder at Norge, Norden og hele Nord-Europa kan forvente en uvanlig varm sommer.

Dette europeiske forskningsinstituttet, kjent for sitt omfattende superdatamaskinanlegg og meteorologiske dataarkiv, spiller en nøkkelrolle i Copernicus, EUs jordobservasjonskomponent i romprogrammet.

Varslet, som dekker perioden fra mai til juli, indikerer den varmeste sommeren siden 2017. Dette er en gledelig nyhet for mange i Sør-Norge, hvor nysnø nylig har lagt seg. Til tross for spor av vinteren mange steder i landet, og muligheten for skiturer i fjellet, forbereder meteorologene befolkningen på en sommer med ekstrem varme.

Mika Rantanen, meteorolog og forsker ved Meteorologisk institutt i Finland, understreker at dette sommervarselet er det varmeste som har blitt laget for april måned siden 2017.

– Vi ser at det blir veldig varmt i Sverige, Norge og Østersjøområdet, sier Rantanen til Aftonbladet og sier at man forventer at dette kan bli den varmeste sommeren målt på syv år.

Illustrasjon laget med AI av Sosialnytt

Prognosen viser at gjennomsnittstemperaturen vil være én til to grader høyere i Sør-Europa, og nær en halv grad høyere i Nord-Europa.

– Selv om dette kan høres lite ut, representerer det et betydelig avvik for sommeren, forklarer Rantanen.

Selv om det kan bli perioder med kaldere og dårligere vær, vil sommeren hovedsakelig tilby langvarige perioder med høye temperaturer.

Langtidsvarselet er bekymringsfullt og bekrefter forskernes gjentatte advarsler om betydelige og raske klimaendringer.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com