Hjem Historisk – Det mest unike steinalderfunnet i Norge på over 100 år

– Det mest unike steinalderfunnet i Norge på over 100 år

Nylig gjorde arkeologene ved Universitetet i Bergen et sensasjonelt funn. Dette kan være svaret på noe som fortsatt er en gåte i vår forhistorie.

I forbindelse med utgravingene av en hotelltomt i Selje, helt nord i Vestland, har arkeologene funnet en 4000 år gammel grav.

– Grava er like gammel som pyramidene i Egypt, sier Morten Ramstad ved fornminneseksjonen ved Universitet i Bergen til NRK. Han omtaler funnet som det mest unike steinalderfunnet i Norge på over 100 år.

Ramstad forventer massiv interesse for funnet i hele landet også fra de skandinaviske landene, da et slikt spesielt funn vil gi oss ny kunnskap.

– Det er første gang, og helt spesielt i norsk målestokk, at det er funnet en sikker hellekiste med så mange graver, sier feltleder Morten Ramstad i et innlegg på Facebook-sidene til Universitetsmuseet i Bergen.

Arkeologer ved museet har gjort et sensasjonelt funn av en grav som trolig er 4000 år gammel. – Det er første gang, og…

Posted by Universitetsmuseet i Bergen on Thursday, October 5, 2023

Skjelettene som ble funnet er i så god stand at forskerne kan si hvor gamle de var, og hvor de kom fra.

Jordbruket kom til Norge rundt 3950 f.kr. Da ble Skandinavias første jordbrukskultur etablert i området rundt Oslofjorden. Når jordbruket kom til vestlandet har vi imidlertid visst langt mindre om. Det kan dette nye funnet endre på. Mye tyder på at det er de første bøndene på vestlandet som er funnet av arkeologene.

Funnet er så spesielt at det også er omtalt av utenlandske medier. Live Science skriver at arkeologene så langt har funnet spor etter forhistoriske boliger, dyrebein, et steinverktøy kalt bladsigd og bittesmå skjellperler. Men det mest unike funnet er en stor grav med skjelettene til minst fem personer.

Tre av de er identifisert til å tilhøre et to år gammelt barn, en voksen kvinne og en eldre mann med gikt. En eller annen gang i neolittisk periode, for 4000 år siden, slo de seg ned her.

DNA-testing av Selje-skjelettene kan kanskje fortelle om disse menneskene vandret vestover med bondekunnskap fra øst, eller om de er en lokal gruppe mennesker som valgte et bondeliv. Testene vil også gi svar på om menneskene som ble gravlagt her er i slekt med hverandre.

– Selv om Selje ligger ved kysten, hvor sjøen gjør det nesten umulig å reise om vinteren, er stedet helt klart et møtested for folk. Her har det trolig skjedd utbredt utveksling av både mennesker, ideer og varer, sier arkeolog Yvonne Dahl til Live Science.

LES OGSÅ:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com