in

Det vanskelige med barn og teknologi

Vi som er litt eldre ser ofte tilbake på vår barndom som en bedre tid en nå. Vi sier ofte til de som er yngre at vi ikke hadde mobiltelefoner, datamaskiner eller ipads. Vi hadde en TV kanal der programmene ikke begynte før på ettermiddagen og sluttet i elleve tiden. Vi lekte mer ute og hadde minimal tid foran skjermen. Dette er selfølgelig riktig, men vi hadde heller ikke noe alternativ. Barn i dag bruker en hel del tid foran skjermen både for studier, men også i fritiden. Vi har i hvertfall mulighet til å kunne gi de en bra datamaskin som de kan bruke både i studiene og fritiden som for eksempel  LenovoThinkPad, en av de bedre bærbare datamaskinene. Vi kan nok ikke stoppe de fra å bruke tid foran skjermen, men vi kan kanskje passe på at dette ikke tar helt over. 

Hvordan finner man en god balanse? 


Som med det meste andre i livet er det viktig å ha en god balanse. Barn må oftere bruke teknologi i studier fra en yngre alder, og det blir også mer vanlig å bruke de i fritiden. De fleste barn liker å spille spill og spiller ofte med venner på nettet. Det er helt naturlig at med mer teknologi tilgjengelig så vil barn bruke mer tid foran skjermen, men det er viktig at vi prøver å balansere dette ut med fysisk aktivitet og andre aktiviteter som ikke er foran en skjerm. Det er ingen stor hemmelighet at overvekt i barn har blitt et større problem en tidligere. Dette har selvfølgelig ikke kun med tiden de bruker foran skjermen, men også med matvaner. Allikevel er det viktig å sette et godt eksempel på alle områder. 

Fysisk aktivitet er viktig

Fysisk aktivitet er viktig for alle aldre. Barn er ofte mindre aktive en tidligere og i det siste året kanskje enda mindre en normalt. Pandemien førte til at mye arrangert aktivitet som fotball for eksempel, ble avlyst og de aller fleste barn brukte mer tid foran skjermen en tidligere. Dette var selvfølgelig en ekstraordinær situasjon, men det er viktig at det ikke blir det nye normale. Foreldre og andre voksne har et ansvar for å sette et godt eksempel med en balanse mellom tid foran skjermen og andre aktiviteter. Dette trenger ikke bare være fysisk aktivitet, men ting som familie middager uten telefoner eller en spillekveld der man bruker gammeldagse brettspill. Det viktigste er at det ikke blir for mye tid foran skjermen for alle aldre, men spesielt for mindre barn. Før de kommer i en alder der de må bruke teknologi for studier er det lettere å begrense hvor mye tid de bruker på teknologi. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Laveste antall organdonasjoner i Norge på ti år – tror det er pandemirelatert

skjermtid for barn

Ekspertens klare ord: «Barn vil klare seg bedre i livet hvis de har mindre tilgang til skjermer»