Hjem Dyr Dette biblioteket har egen katt
Dyr

Dette biblioteket har egen katt

Katten Browser fikk jobben sin på White Settlement Public Library da han bare var en kattunge. Det var i oktober 2010. Han ble rekruttert fra et lokalt dyrevernsenter som en rimelig og effektiv musejeger.

Da en bystyrerepresentant for noen år siden krevde at Browser skulle fjernes fra biblioteket, fordi en annen som arbeidet ved rådhuset ikke fikk ha med hunden sin på jobb, var det duket for politisk kamp i Browsers hjemby, White Settlement i Texas. 

CBS News skriver at kattens tobeinte bibliotekar-kolleger ble rasende, og bibliotekets brukere ga sterkt uttrykk for misnøye over forslaget om at deres firbeinte lesevenn skulle sies opp.  Browser endte opp som egen sak i bystyret. Mot en stemme ble det besluttet at katten skulle forbli bibliotek-katt. 

Ordfører Ron White sier at kattens stillingstittel nå er endret til «Library Cat for Life.» (Bibliotek-katt på livstid)

– Browser er fortsatt ansatt og vil være det så lenge han ønsker å fortsette sine oppgaver som maskot og lesehjelper for barna på biblioteket, sier White.

Ordføreren fikk tusenvis av meldinger om katten fra hele verden, og mange familier tilbød seg å adoptere den gråstripede leseløven.

Katten har også opptrådt i bibliotekets kalender som en fundraiser, og har dermed selv bragt inn langt mer penger enn det som kreves for kost og losji. 

Katten på biblioteket. Foto: Public library

Selv om du neppe møter en katt på ditt lokale folkebibliotek her i Norge, er det med kattehold på biblioteker faktisk en mange tusen år gammel tradisjon. 

Mental Floss skriver at katter ble introdusert på biblioteker for å hindre mus og andre skadedyr å spise opp eller skade dyrebare manuskripter. Etterhvert spredte de vennlige kattedyrene seg til boksamlinger over hele verden. 

Trusselen gnagere utgjør for dyrebare bøker og dokumenter har har holdt liv i tradisjonen med bibliotekkatter i “lønnet” arbeid helt siden oldtidens Egypt. Og enkelte av disse kattene har tjent ganske celebre eiere: På 1700-tallet utstedte keiserinne Elisabeth av Russland et dekret som ga ordre om at de største og beste musejegerne skulle bringes inn i det kongelige palasset (det som i dag er Eremitagemuseet) i St. Petersburg for å fange rottene  som hadde invadert biblioteket der. Etterkommerne er fortsatt på jobb den dag i dag.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com