Hjem Helse Dette bør du vite om du har flere store amalgamfyllinger i tennene

Dette bør du vite om du har flere store amalgamfyllinger i tennene

Før i tiden ble hull i tennene reparert med amalgam. Gamle fyllinger av denne sorten kan bli en pine for både tann og lommebok.

Helseplager knyttet til amalgamfyllinger er et omdiskutert tema. Denne typer fyllinger er ikke lenger tillatt å bruke i norske tenner. Mange mener det er en rekke helseplager som knytter seg til dette kvikksølvholdige materialet. Hva som stemmer er kanskje ikke så greit å slå fast alltid, men enkelte ting er svært veldokumentert.

Store amalgamfyllinger kan gjøre at tennene sprekker under fyllingene. Sprekkene er ofte nærmest usynlige og kalles infraksjoner. 

– En grunn til dette er at amalgam utvider seg når det herder. Dette skaper press på tannen, og når den belastes over tid kan den sprekke, forteller tannlege Ivar Andersen-Gott til Klikk.no.

Dersom fyllingen er stor er det mindre tannsubstans igjen, og det gjør tannen mer utsatt for sprekkdannelser.

Å finne frem til slike infraksjoner som kjennetegnes ved en ilende smerte i tennene når du tygger på noe hardt og slipper bittet kan være kostbart. De vises nemlig ikke på røntgenbilder, og man må gjennom en klinisk undersøkelse for å finne ut hvor sprekken sitter.

Mens mange mener de kvikksølvholdige amalgamfyllingene har ført til tretthet, depresjon, nedsatt hukommelse, plager fra mage og tarm og plager i muskler og ledd er det foreløpig kun en godt dokumentert bivirkning utover det at tennene er mer utsatt for sprekker. Denne bivirkningen er kontaktallergi.

– Kontaktallergi viser seg som hvitt, og noen ganger også rødt, utslett i slimhinnene, og er en allergisk reaksjon som kan oppstå når amalgamet er i direkte kontakt med slimhinner på tungen eller i annet vev, forklarer Andersen-Gott.

Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer forsker stadig på om amalgam kan føre til øvrige helseskader. Tidligere studier viser at pasienter som fikk byttet ut amalgamfyllingene sine rapporterte om mindre helseplager tre år etter utskiftningen, noe den nye forskningsrapporten bekrefter.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com