Hjem Nyheter Dette er appen regjeringen vil du skal laste ned

Dette er appen regjeringen vil du skal laste ned

av David Hammer

Under dagens pressekonferanse kom regjeringen med en oppfordring til alle nordmenn om å laste ned en app som skal spore personer som er, og potensielt er, smittet. 

Appen er designet av det statlige forskningselskapet Simula på oppdrag for Folkehelseinstituttet (FHI), og har som hensikt å «gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet, og på sikt gi brukerne et varsel om de har vært i nærkontakt med Koronasmittede.»

Statsministeren sier at FHI vil teste ut appen sammen med utvalgte kommuner før den innføres i hele landet. Drammen er blant de tre første kommunene der appen skal testes, ifølge Dagbladet.

– Det er frivillig å laste ned appen. Likevel håper jeg at flest mulig vil ta den i bruk, sier statsministeren.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg oppfordrer spesielt folk fra Drammen til å bruke appen. Direktøren legger til at appen skal utvides fra tre kommuner til 15 kommuner, og deretter til resten av landet. Appen er tilgjengelig for nedlasting for både Apple- og Android-telefoner.

Bruker GPS og Bluetooth for å samle informasjon

Appen bruker GPS og Bluetooth for å samle informasjon om hvor mobilen er, og hvilke andre mobiler som er i nærheten. Dataen som samles inn, er ifølge FHI, anonymisert data om hvordan folk beveger seg, og hvor mange de møter.

Les mer om appen her.

Informasjonen vil bli analysert for å vite er om hvorvidt folk og grupper holder avstand til hverandre, omfanget av nærkontakter og om de smittede får flere nærkontakter når Korona-restriksjonene lettes. Data fra appen vil også bli brukt til forbedring av modellene som beregner den videre utviklingen av utbruddet.

Slik virker Smittestopp

FHI lagrer data fra de siste 30 dager om brukerens bevegelsesmønster i en skyløsning (Cloud), når appen lastes ned til en telefon. I skyen lagres også en oversikt over mobilens kontakt med andre mobiltelefoner som har lasted ned appen.

Ved hjelp av GPS og Bluetooth, registreres enheter som er nærheten i tilstrekkelig tid til en (potensiell) smittefare. Kontakter nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter defineres som nærkontakt.

De første ukene vil appen først og fremst samle og analysere informasjon om brukernes  bevegelser. Etter en prøveperiode i utvalgte kommuner vil personer som har vært i nær kontakt med andre får et varsel på SMS om at de har vært utsatt for smitte, kombinert med råd om hvordan de skal forholde seg til denne informasjon. Dette forutsetter at både den smittede og nærkontakten bruker appen.

For øyeblikket er sporingsarbeidet i kommunene manuelt og tungvint. Det tar mye tid og er basert på folks hukommelse. Kommunene klarer ikke å identifisere smittekilden og smittekjeden for alle som blir syke. I tillegg til at prosessen tar lang tid og krever store ressurser, kan den også være unøyaktig avhengig av pasientens hukomellse og samarbeidsvilje.

Les mer om appen her.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.