in

Dette er budskapet 9 av 10 slagpasienter ville gitt til sitt yngre selv

Om de kunne ha gått tilbake i tid sier ni av ti overlevende slagpasienter ville ha advart sitt yngre selv og bedt dem om å endre livsstil.

Dersom de kunne ha gått tilbake i tid sier ni av ti overlevende etter slag at de ville gått tilbake i tid og oppfordre sitt yngre selv til å gjøre livsstilsendringer som kan ha forhindret hjerneslaget deres, viser en ny undersøkelse fra den britiske slagpasient-foreningen Stroke Association.

Mer enn fire av fem personer som ble spurt i Skottland, sier at de ikke skjønte de var i faresonen for hjerneslag. Samtidig har ni av ti gjort livsstilsendringer i etterkant – noe som er viktig for de to av fem personene som statistisk sett risikerer å få et slag nummer to.


Foreningen oppfordrer alle til å gjøre en liten endring for å redusere sin egen risiko for hjerneslag.

Hjerneslag er en av de viktigste årsakene til uførhet hos voksne og den fjerde største dødsårsaken i Storbritannia. Mens noen slag er uunngåelige, er opptil ni av ti knyttet til livsstil og kan forebygges hvis folk er klar over risikoen og i stand til å gjøre endringer.

Alexander Mackenzie, 61, fra Edinburgh fikk hjerneslag i februar 2020. Han ble fortalt at slaget nesten definitivt var forårsaket av høyt blodtrykk.

–Slaget påvirket høyre side av kroppen min. Jeg kunne ikke bruke hånden min i det hele tatt – den «frøs», jeg kunne ikke gå og talen min var slørete. Jeg klarte ikke å skrive heller. Talen ble gradvis normalisert i løpet av tre til fire måneder. Det tok to måneder før jeg kunne gå, men balansefølelsen er fortsatt påvirket., sier Mackenzie.

Han visste at høyt blodtrykk var noe som måtte overvåkes, men hadde aldri mistenkt hjerneslag.

– Livsstilen min kunne vært bedre. Når jeg ser tilbake, drakk jeg for mye – nesten hver kveld. Det påvirket energinivået og humøret mitt – det var ikke bra i det hele tatt. Og nå, etter å ha gått gjennom sjokket det er å få et slag har jeg sluttet å drikke helt, og det har hatt stor innvirkning på helsen min. Jeg sover ordentlig godt og utnytter tiden min bedre. Jeg ser mer optimistisk med tanke på fremtiden og tror det er spennende muligheter i vente, sier han.

Mackenzie sier han angrer på at han lot livsstilen komme i veien for et godt liv.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– Et slag ødelegger livet ditt. Når jeg vet hva jeg gjør nå, skulle jeg ønske jeg hadde visst hvor viktig det er å kontrollere blodtrykket og ta grep for å redusere risikoen for hjerneslag, sier han.

Dette ville de endret på

De viktigste endringene som overlevende etter hjerneslag ville oppfordret sitt yngre selv til å gjøre, ville være å redusere stressnivået. Halvparten sa at de ville ha gjort dette.

Andre vanlige livsstilsendringer overlevende etter hjerneslag ville ha anbefalt sitt yngre selv er:

  • Overvåk blodtrykket – 42 prosent
  • Tren mer – 34 prosent
  • Spis mer sunt – 32 prosent
  • Gå ned i vekt – 32 prosent
  • Slutt å røyke – 24 prosent
  • Drikk mindre alkohol – 21 prosent
  • Reduser saltinntaket – 20 prosent
  • Overvåk høyt kolesterol – 19 prosent

2018-tallene fra Dødsårsaksregisteret i Norge viser at dødeligheten av hjerteinfarkt er nær halvert på ti år, og dødeligheten av hjerneslag er redusert med 41 prosent.

Å redusere stressnivået er noe de fleste slagpasienter fremhever som viktig. Foto: Canva

Nedgangen i dødelighet av hjerteinfarkt og hjerneslag skyldes sannsynligvis flere forhold.

–  Det er vanskelig å gi en entydig forklaring, men både endringer i levevaner, spesielt røykevaner, og et bedre behandlingstilbud har uten tvil betydd mye for nedgangen, sier forsker Inger Ariansen ved Folkehelseinstituttet.

Selv om det er nedgang i dødeligheten i Norge er hjerteinfarkt og hjerneslag de to hjerte- og karsykdommene som flest dør av.

I 2020 var hjerte- og karsykdommer den nest vanligste dødsårsaken i Norge, etter kreft.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

TV 2-sportens Ida Moseng: – Når jeg er i Gjerdrum kjører jeg ofte bort til skredgropa bare for å se og tenke

spise sukker

Fedmeekspert: – Hvorfor i all verden skal man ha sukkerfri måned?