onsdag, mai 19, 2021

Dette er de gode tingene George Floyd-protestene har oppnådd så langt

Mest lest nå

George Floyd-protestene har nå pågått siden 26. mai, og det har preget nyhetsbildet over hele verden. Men det har vært lite snakk om hva protestene har oppnådd, både i form av lovgivning og kulturelt sett. Det er mye som har skjedd siden afroamerikaneren ble drept av Derek Chauvin til nå.

For det første har mennesker over hele verden tatt til gatene i sympati for amerikanske borgere som opplever politibrutalitet og rasisme. Vi har hatt demonstrasjoner i hele Europa, og til og med i Norge. Disse demonstrasjonene beviser at rasisme fortsatt er utbredt, også i Europa. Denne borgerrettighetsbevegelsen – eller kulturbevegelsen om du vil – er den største noensinne, mye større enn borgerrettighetsbevegelsen på 60-tallet.

Tusenvis av mennesker samlet seg foran Stortinget i solidaritet for demonstrasjonene i USA. Foto: David Hammer/Sosialnytt

Hvordan politidepartementer finansieres og håndhever lover har virkelig blitt diskutert og kritisert. Slagordet «defund the police» høres nå ikke kun i amerikanske gater, men også i korridorer i Washington. Borgermesteren i Los Angeles vil redusere Los Angeles-politiets budskjett med 1,4 milliarder kroner ($1,5B), mens New York City-borgermesteren Bill de Blasio vil delegere penger fra New York-politiet til barne- og ungdomstjenesten i byen.


Men i Minneapolis skjer det radikale endringer. Byens råd har besluttet å oppløse hele Minneapolis Police Department for å bygge en ny insitusjon som skal sørge for at byens borgere beskyttes og loven følges. Det er fortsatt usikkerhet rundt hvordan dette vil se ut i praksis, men det spekuleres om at de vil bruke Camden, New Jersey – en by der politiet ble oppløst i 2012 – som modell.

Tusenvis av demonstranter har samlet seg i «byen som aldri sover» etter drapet på George Floyd og Breonna Taylor. Foto: Ron Adar / Shutterstock.

På det føderale nivået foreslår demokratene politireformer for hele landet. Loven innebærer endringer i hvordan privatpersoner går frem for å saksøke politibetjenter og politidepartementer, noe som er svært vanskelig for øyeblikket. Demokratene foreslår blant annet at også kvelertak og såkalte no-knock warrants forbys.

No justice, No peace

Demonstrantenes rop om rettferdighet for George Floyd har ført til at politibetjenten som holdt kneet sitt over nakken på 46-åringen i 7 minutter og 46 sekunder, vil sitte bak lås og slå i lang tid. Det tror jeg ikke blir koselig for den kjente og hatede tidligere politimannen. De tre andre som var på stedet har også mistet jobben som politibetjent og vil trolig siktes.

Debatten om de konføderale statuene i de tidligere sørstatene har også blusset opp igjen. Debatten har pågått i mange, mange år, men nå er debatten svært eksplosiv. Mange har veltet statuene av slaveeiere og plantasjedrivere som levde på 1600- og 1700-tallet. Monumenter har blitt fjernet i blant annet Alexandria, Tuscaloosa, Richamond, Louisville, og Fredericksberg. Den amerikanske hæren vurderer også å skifte navn på baser oppkalt etter konføderale krigførere, skriver New York Magazine.

Statuer av tidligere slaveeiere har blitt fjernet av staten, og i noen tilfeller blitt veltet av BLM-demonstranter. Foto: Bryan Regan / Shutterstock.

Men er det én ting protestene virkelig har gjort, er å vise ignorante amerikanere at både individuell rasisme og systemisk rasisme er svært utbredt 160 år etter slaveriet ble avviklet. Rasisme er ikke bare utbredt i Statene, men også i Europa og Skandinavia. Rasismen oppblusset etter flyktningkrisen, og har siden gitt opphav til utallige nasjonalistiske og høyreekstreme bevegelser og partier. Trolig vil disse bevegelsene komme med et motangrep på den venstreorienterte anti-rasisme-bevegelsen, men inntil den tid skal må vi nå fokusere på rasisme og hvordan man bekjemper det.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter