in

Dette er de mest populære hjemmelagde julegavene

Hele 1 av 4 nordmenn gir bort egne hjemmelagde julegaver, og det er strikkede artikler som det er den store vinneren.

Bare i løpet av de siste par månedene har garnsalget i Norge økt med opp mot 36 prosent gjennom Klarnas betalingsløsning, forteller selskapet i en pressemelding.

– Det er morsomt å se at tradisjonen med å lage julegaver til andre lever i beste velgående i Norge. Spesielt i pandemiperioden, men også før, har vi sett at strikking er noe stadig flere nordmenn driver med. Det er også vanligere at det strikkes mer i vinterhalvåret, og noe av dette havner nok også opp som gaver på julaften, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.


36 prosent økning i garnsalget frem mot jul

Klarnas salgsstatistikk viser nemlig at sammenlignet med oktober økte andelen garnsalg innenfor hobbykategorien med 21 prosent i november og hele 36 prosent så langt i desember.

I en internasjonal undersøkelse gjennomført av Klarna i hele 11 land, inklusive de fleste landene i Vest-Europa, USA og Australia, oppgir hele 1 av 4 nordmenn at de skal gi bort julegaver som de har lagd selv i år.

I motsetning til samtlige andre land i undersøkelsen, er det imidlertid strikkede julegaver, ikke mat og drikke som er vanlig ellers, som er den klart vanligste selvlagde julegaven å gi bort. 

Hele 46 prosent av nordmennene som skal lage julegaver selv, oppgir at de skal strikke dem.   

Hjemmelagd mat mest populært i andre land – strikking størst i Norge

De fleste som sier de skal strikke julegaver selv er kvinner. Hele 61 prosent av de kvinnene som gir bort hjemmelagde gaver opplyser at de skal strikke dem. Men også 13 prosent av mennene som skal lage julegaver selv, forteller at de vil strikke julegaver i år.

Andelen som skal gi bort hjemmestrikkede gensere, sokker og votter til jul, øker også med alderen.

– Ingen andre land er i nærheten av å ha en like stor andel hjemmestrikkede julegaver som det vi har i Norge. Ser vi for eksempel på svenskene eller amerikanerne, velger de heller å gi bort mat eller bakevarer de har lagd selv fremfor hjemmestrikk, sier Elvestad.

Dette er de mest populære hjemmelagde julegavene i Norge:

1. Strikking (46 %)

2. Baking/ lage andre matretter (43 %)

3. Maling (19 %)

4. Hjemmelagde smykker (16 %)

5. Snekring (13 %)

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Advokaten: Ikke jobb gratis – overfør ferie du ikke har tatt ut

Kjente og kjære retro spilleautomater som alle elsker