tirsdag, januar 25, 2022

Dette er de nye tiltakene: – Pandemien er ikke over

Mest lest nå

Klokken 10.00 i dag la statsminister Jonas Gahr Støre frem en ny koronastrategi i Stortinget.

– Pandemien er ikke over, og vi må gå over i en ny fase. Smitten vil være blant oss. Vi må finne de tiltakene som gjør at vi unngår overfylte sykehus, samtidig som vi unngår en full nedstenging, sier Støre ifølge TV 2.

Fra 1. desember, altså i morgen, gjelder følgende påbud i Norge.


Karantene

Dersom du bor sammen med en som er smittet, må du også i karantene, frem til du har en negativ test. Regelen gjelder for alle voksne, både vaksinerte og uvaksinerte.

Smittede

Blir du smittet må du holde deg i isolasjon i fem dager. Om du er vaksinert eller ikke har ikke noe å si. Tidligere har isolasjonskravet vært to dager. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

Tredje dose

Jonas Gahr Støre sier at vaksinering er det viktigste tiltaket fremover. Før påske skal alle over 18 år være tilbudt en tredje vaksinedose. Regjeringen legger opp til at kommunene må klare å sette 400.000 vaksiner i uken i tiden fremover.

– Vaksinedekningen i Norge er god, det er likevel 350.000 personer over 16 år i Norge som ikke er vaksinert, sier statsministeren, og forklarer videre viktigheten av en oppfriskningsdose:

– Effekten av den tredje dosen er solid dokumentert. Oppfriskningsdosen til eldre har betydelig effekt. Effekten ser ut til å komme kort tid etter vaksinen er tatt, raskere enn etter andre dose. Det viktigste tiltaket akkurat nå er at alle over 65 år får en oppfriskningsdose. Klarer vi det vil det redusere behovet for mer inngripende tiltak.

Og til de som trodde at pandemien nærmet seg slutten:

– Mitt hovedbudskap i dag er at pandemien ikke er over, den har kommet inn i en ny fase, sier statsminister Jonas Gahr Støre ifølge VG.

Samtidig opplyser Støre at det vil komme innstramninger i grensereglene, uten at han på nåværende tidspunkt sier noe om hva som vil endres.

Anbefalinger

Foruten de nye påbudene la også Støre frem de nye anbefalingene. Blant annet om bruk av munnbind.

  • Det er nå en nasjonal anbefaling om bruk av munnbind dersom man ikke kan holde en meters avstand.
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.
  • Jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten.
  • Nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

(Kilde regjeringen)

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,608FansLik
1,600FølgereFølg
246FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter