Regjeringen innfører en rekke tiltak for å få kontroll på smittespredningen. Her får du oversikten.
Antallet koronasmittede fortsetter å øke, og r-tallet livver nå på 1,3. Det vil si at 100 smittede smitter 130 nye.
Antallet nye pasienter, antallet ukentlige dødsfall og antall smittede går også opp.
VGs smitteoversikt viser et at det ble registrert 2006 nye koronasmittede torsdag, 190 mennesker er innlagt på sykehuset (herav 58 på akutten) og 28 er så syke av viruset at de ligger i respirator.
Nå innfører regjeringen nye tiltak for å få bukt med smittespredningen. Trondheim, Tromsø og Oslo har alt innført egne lokale tiltak.
Vaksinen har ikke stoppet pandemien
– Da pandemien traff oss våren 2020, hadde vi verken medisiner eller vaksiner til å beskytte oss. Da beskyttet vi hverandre – i hovedsak ved å holde avstand, var ordene statsminister Jonas Gahr Støre innledet fredagens pressekonferanse med.
Det var åpenbart at det ville komme nye innstramminger. Vaksinen gjør imidlertid at vi kan leve mer normalt.
– Men vaksinen har ikke stoppet pandemien. Den beskytter oss ikke 100 prosent, og det er fremdeles en del som ikke er vaksinerte. Vi er nå over i den fasen som vi kaller normal hverdag med økt beredskap, fortsatte Støre.
Hovedbekymringen er ikke smittetallene, ettersom vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom. Men antallet korona-pasienter som må på sykehus, har økt de siste ukene.
– Flere trenger intensivbehandling. Hvis dette fortsetter, mener Helsedirektoratet at det er høy risiko for at helse- og omsorgstjenesten vil bli overbelastet innen kort tid, sier Støre som forklaring på hvorfor det nå er tid for lokale tiltak.
– Vi snakker ikke om nedstengninger og så strenge nasjonale tiltak som vi har sett tidligere i pandemien, og som jeg tror folk tenker når de hører nasjonale tiltak. Hovedregelen vil være enkle nasjonale råd som vi alle må forholde oss til, som å være hjemme når vi er syke, sier han videre.
TILTAK: Kommuner skal få muligheten til å innføre koronapass.
– Det betyr at for eksempel Tromsø, som har mye smitte nå, kan bruke sertifikatet for å holde åpent tilbud som ellers måtte ha stengt eller hatt begrensninger, sier Støre.
Han legger vekt på at koronasertifikat vil være et virkemiddel som hjelper oss å holde hjulene igang.
Regjeringen vil også vurdere mer utstrakt bruk av koronasertifikat på nasjonalt nivå. Ikke bare for å lempe på andre koronatiltak, men også som et tiltak for å holde smitten nede i samfunnet. Dette vil i så tilfelle være ganske likt løsningen som er valgt i Danmark.
TILTAK: Booster-dose til alle over 18 år
Nesten 9 av 10 over 18 år er nå fullvaksinerte. Regjeringen vil sette inn ekstra innsats for å øke andelen.
Samtidig viser tilgjengelig forskning at vaksineeffekten avtar etter hvert. Derfor vil regjeringen nå, etter råd fra FHI, tilby alle over 18 år en booster-dose.
Hittil har tilbudet vært forbeholdt de over 65 år og folk som av medisinske årsaker trenger ekstra beskyttelser.
TILTAK: Økt testplikt
Fra onsdag neste uke får alle uvaksinerte nærkontakter som bor sammen med smittede personer og tilsvarende nære plikt til å teste seg – selv om de er symptomfrie.
Plikten vil gjelde alle uvaksinerte nærkontakter over 18 år.
Den innebærer at de må teste seg hver dag i en uke med selvtest,
eller annenhver dag med PCR-test.
TILTAK: Nye regler for uvaksinert helsepersonell.
Den siste tiden har det vært stor oppmerksomhet om uvaksinert helsepersonell og faren for at de kan smitte sårbare pasienter.
Helsedirektoratet har kommet med råd til kommunene om hvordan de kan unngå slike situasjoner, for eksempel ved å omplassere uvaksinert personell.
Regjeringen tar ytterligere grep, og innfører jevnlig testing av uvaksinert helsepersonell samt krav om at de må bruke munnbind.
Mulige tiltak mot importsmitte
– Vi ser også på tiltak for å hindre importsmitte, blant annet innreiseregistering og testkrav ved innreise. Her er ikke alt på plass ennå, så det kommer vi tilbake til så raskt vi kan, sier helseminister Ingvild Kjerkol