Hjem Helse Dette er de 10 matvarene Harvard kaller «supermat»

Dette er de 10 matvarene Harvard kaller «supermat»

Det finnes naturligvis ikke en enkelt matvare man kan spise og få i seg alle næringsstoffene man trenger. Men noen matvarer er så tettpakket av viktige næringsstoffer at de gjerne omtales som «supermat».

Harvard Health har pekt på ti ulike matvarer som de kaller «supermat», siden de tilbyr enkelte svært viktige næringsstoffer, og forbedrer et allerede sunt kosthold.

1. Bær

bær
Foto: Canva

Bær har høyt innhold av fiber og er naturlig søte. De kraftige fargene indikerer også at bær inneholder mye antioksidanter og sykdomsbekjempende næringsstoffer.

LES OGSÅ: Tror du ferske eller frosne grønnsaker er sunnest? Her er svaret

2. Fisk

fisk
Foto: Canva

Fisk kan være en god kilde til protein og omega-3 fettsyrer, som bidrar til å forebygge hjertesykdom.

3. Grønne bladgrønnsaker

Mørkegrønne grønnsaker er en god kilde til vitamin A, vitamin C og kalsium, samt flere fytokjemikalier (kjemikalier laget av planter som har en positiv effekt på helsen din). De er også en kilde til fiber.

4. Nøtter

Hasselnøtter, valnøtter, mandler og pekannøtter er en god kilde til planteprotein. De inneholder også enumettet fett, som kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom.

5. Olivenolje

Olivenolje er en god kilde til vitamin E, polyfenoler og enumettede fettsyrer, som alle bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom.

6. Fullkorn

En god kilde til både løselig og ikke-løselig fiber. Fullkorn inneholder også flere B-vitaminer, mineraler og fytonæringsstoffer, og bidrar til å senke kolesterolet og beskytte mot hjertesykdom og diabetes.

7. Yoghurt

En god kilde til kalsium og protein. Yoghurt inneholder også levende kulturer som kalles probiotika. Disse «gode bakteriene» kan beskytte kroppen mot andre, mer skadelige bakterier.

8. Korsblomstrede grønnsaker

Disse inkluderer brokkoli, rosenkål, kål, blomkål, grønnkål, kålrabi, reddiker og kålrot. Dette er en utmerket kilde til fiber, vitaminer og fytokjemikalier, inkludert indoler, tiocyanater og nitriler, som kan forebygge enkelte typer kreft.

9. Belgvekster

Denne brede kategorien inkluderer svarte og røde bønner, garbanzobønner, samt soyabønner og erter. Belgvekster er en utmerket kilde til fiber, folat og plantebasert protein. Studier viser at de kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom.

10. Tomater

Inneholder mye vitamin C og lykopen, som har vist seg å redusere risikoen for prostatakreft.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com