Hjem Forskning Dette er den urovekkende grunnen til at du ikke bør sove mindre enn 7 timer

Dette er den urovekkende grunnen til at du ikke bør sove mindre enn 7 timer

Voksne anbefales å sove mellom syv og ni timer hver natt. Noen trenger litt mer søvn, og noen litt mindre. Men en ny studie kommer nå med en svært god grunn til at du bør passe på at du får syv timer på øret. 

Dersom du sover for lite øker nemlig risikoen for å utvikle høyt blodtrykk. Ifølge en studie avisen Daily Star siterer, økes risikoen med syv prosent om du sover for lite. 

– Å få for lite søvn ser ut til å være mer risikabelt hos kvinner. Forskjellen er statistisk signifikant, selv om vi ikke er sikre på at den er klinisk signifikant og bør studeres videre. Det vi ser er at mangel på gode søvnmønstre kan øke risikoen for høyt blodtrykk, som vi vet kan forårsake hjertesykdom og hjerneslag, sier assisterende kardiologiprofessor Kaveh Hosseini ved Teheran Heart Center i Iran. 

Studien, som ifølge Science Daily ble presentert på den årlige vitenskapskonferansen til American College of Cardiology, har undersøkt over en million mennesker som ikke tidligere har hatt noen medisinsk historikk med høyt blodtrykk. 

Risikoen øker med 11 prosent

I studien kom det også frem at risikoen for høyt blodtrykk øker med så mye som 11 prosent dersom du jevnlig sover mindre enn fem timer om natta. 

– Basert på de mest oppdaterte dataene, jo mindre du sover – det vil si mindre enn syv timer om dagen – jo mer sannsynlig er det at du vil utvikle høyt blodtrykk i fremtiden, sier Hosseini. 

For å illustrere hvor viktig det faktisk er med nok nattesøvn sammenligner Hosseini med røyking, som gir 20 prosent større risiko for å utvikle høyt blodtrykk. 

Studien så ikke på hvorfor det er slik at for lite nattesøvn gir økt risiko for høyt blodtrykk. Men Hosseini påpeker at forstyrret søvn kan være en mulig forklaring. Her trekker han frem livsstilsvaner eller tilstander som overspising, alkoholbruk, skiftarbeid, bruk av enkelte medisiner, angst, depresjon, søvnapné eller andre søvnforstyrrelser. 

LES OGSÅ: Hvilken temperatur har du i soverommet ditt? Det betyr mer enn du tror

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com