Hjem Forskning Dette er det mest musestille stedet på jorden – folk «friker» ut av å være her

Dette er det mest musestille stedet på jorden – folk «friker» ut av å være her

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det aller lengste noen har holdt ut i det ekkofrie kammeret på Orfield Laboratories i Minnesota er 45 minutter. Det er det aller stilleste stedet på jorden.

Det å lengte etter litt fred og ro er ikke uvanlig. Vi har som oftest lyder rundt oss fra morgen til kveld. Men selv om man av og til holder på å bli sprø av ungebråk, trafikkstøy, den bjeffende bikkja til naboen eller kollegaens irriterende radioapparat, så kan det også gå for langt den andre veien.

Smithsonian Magazine forteller om et ekkofritt kammer ved Orfield Laboratories i Minnesota. Det er det aller stilleste stedet på hele jordkloden, og det er så stille i kammeret at det lengste noen har vært i stand til å oppholde seg i kammeret er 45 minutter.

Det ekkofrie rommet er så stille at bakgrunnsstøyen som måles faktisk er i negative desibel.

– Vi utfordrer folk til å sitte i kammeret i mørket – én person ble der i 45 minutter. Når det er stille, vil ørene tilpasse seg. Jo roligere rommet er, jo flere ting hører du. Du vil høre hjertet ditt slå, noen ganger kan du høre lungene dine, høre magen gurgle høyt. I det ekkofrie kammeret blir du lyden, sier Laboratoriets grunnlegger, Steven Orfield, ifølge Smithsonian til Hearing Aid Know.

Men rommet er ikke faktisk ikke laget for å fungere som et torturerkammer.

Det ekkofrie kammeret blir brukt av bedrifter som tester produktene sine for å finne ut hvor høylytte de egentlig er.

NASA har også benyttet seg av kammeret for å hjelpe astronauter som skal ut i verdensrommet med å tilpasse seg stillheten som venter der.

Men det er ikke bare det å høre egne kroppslyder som går folk på nervene når de opplever den absolutte stillhet: Folk får også problemer med å orientere seg – til og med med å stå oppreist.

Så neste gang du fortviler over all støyen rundt det og ønsker deg en rolig stund, så husk på at det også kan gjøre deg helt sprø.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com