in

Dette er fordelene med å sammenligne lån

Foto: Canva

Du kan spare mange penger på å sammenligne lån og utlånere. Dette gjelder de fleste typer lån, fra boliglån til billån og forbrukslån.

Det finnes om lag 150 banker og utlånere i Norge. Disse konkurrerer om å få deg som lånekunde. Renten, som er kostnaden for å låne penger, er det viktigste konkurranseområdet. Du kan få vidt forskjellige renter på det samme lånebeløpet hos ulike utlånere.


For å sammenligne lån, må du vite hva bankene kan tilby deg. For å få et godt svar på dette, må du sende flere lånesøknader samtidig som ender med at du får flere lånetilbud i retur.

Nettstedet Kredittium tilbyr en gratis sammenligningstjeneste som gjør det lettere å komme i gang. Det har også en rekke tips til hva du kan gjøre for å få et så godt og billig lån som mulig.

Hva du bør sammenligne

Det er flere ting som avgjør om et lån er billig eller dyrt. Dette er hva du bør sammenligne:

Lånerente – Renter er prisen du betaler for å låne penger. Det kan være store forskjeller på renten fra den ene utlåneren til den andre.

De fleste bankene oppgir to renter: Nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er den rene renten, den effektive er summen av den nominelle renten og andre kostnader, slik som gebyrer.

Gebyrer – Bankene tar seg betalt for å opprette et lån (etableringsgebyr). Du må vanligvis betale gebyr for nedbetaling av lånet også (termingebyr). Størrelsen på gebyrene varierer mellom utlånerne.

Aksepteres medlåntaker? – Å ta opp lån sammen med en annen person kan redusere lånekostnadene. Her er bankenes praksis ulik. De fleste bankene aksepterer såkalte medlåntakere, enkelte tillater det ikke.

Lånetypen bestemmer renten

Hva slags lån du velger spiller en rolle for kostnadene. Å kjøpe bolig eller hytte er forholdsvis enkelt ettersom det vanligvis er boliglån du må forholde deg til.

Skal du derimot kjøpe bruktbil, for eksempel, er låneutvalget mer uoversiktlig. Du kan ta opp både tradisjonelle billån og ordinære forbrukslån. Du sparer vanligvis mest med billån, men dette er ikke en absolutt sannhet. I noen tilfeller kan et forbrukslån være billigere.

Derfor bør du gjøre en grundig sammenligning av lånetyper, lån og utlånere når målet er å betale så lite som mulig. Det gjør det lettere å finne det beste lånet for formålet.

Lavere kostnader

Den største fordelen med lånesammenligninger er at den månedlige lånekostnaden kan bli lavere. Søker du om lån hos to banker samtidig, er det temmelig sikkert at lånet vil koste mer hos den ene banken.

Lånesimuleringer utført hos Finansportalen tydeliggjør forskjellene:

Et boliglån på 3 millioner kroner:

  • Månedsbetaling i den billigste banken: 15.191 kroner.
  • Månedsbetaling i den dyreste: 23.501 kroner.

Et forbrukslån på 200.000 kroner:

  • Månedlig lånekostnad i den billigste banken: 4.123 kroner.
  • Månedlig kostnad i den dyreste: 5.186 kroner.

Selv på et moderat forbrukslån kan altså prisforskjellen bli over 1.000 kroner i måneden. I løpet av måneder og år utgjør dette mange penger.

Kan få større lån

Det er ikke bare renter og gebyrer som varierer. Det kan også være forskjeller på hvor mye du får lov til å låne. Unntaket er boliglån. Boliglånsbankene forholder seg vanligvis til utlånsforskriftens bestemmelser om at du kan låne inntil 85 % av boligens verdi.

For andre typer lån kan det være større grunn til å sammenligne flere utlånere.

  • Forbrukslån: Noen banker har satt en utlånsgrense ved 150.000 kroner. Andre sier stopp ved 500.000 mens enkelte lar deg låne inntil 600.000 kroner.
  • Billån: Du kan fullfinansiere et bilkjøp hos mange banker. Hos andre kan det hende at du får beskjed om å stille med minst 15 % i egenandel.

Sammenligner du lånetilbud fra flere banker, øker sjansene for at du får låne så mange penger som du trenger.

Kan bli overveldende

Det er to grunner til at det lar seg gjøre å sammenligne lånetilbud fra flere banker.

  • Det er gratis å søke om lån.
  • En lånesøknad er ikke bindende.

Det er ingenting i veien for å sende en lånesøknad til flere banker samtidig. Dette er faktisk noe du bør gjøre hvis målet er å få et bra og billig lån. Det er allikevel her at en opplagt ulempe åpenbarer seg.

Å fylle ut én søknad er ikke tidkrevende. Å fylle ut 20 søknader derimot, tar tid. Å håndtere de 20 lånetilbudene du får i retur, kan også bli en stor oppgave.

Bruk en lånemegler

Løsningen på utfordringen over kan være å bruke en lånemegler. De største meglerne i landet kan videreformidle søknaden din til opptil 25 banker samtidig. Megleren kan også hjelpe deg med å sammenligne lånetilbudene du får. Det eneste du behøver å gjøre er å sende én søknad til megleren.

Lån blir ikke dyrere av å bruke meglere. De gjør jobben gratis for lånekundene. Meglerne mottar i stedet en provisjon fra bankene på samme måte som eiendomsmeglere får betalt av boligselgere.

Dårligere Kredittscore?

De fleste nordmenn over 18 år har en kredittscore. Den settes av et kredittopplysningsbyrå og er, blant annet, basert på gjeld og inntekter. Jo høyere score du har, desto større er sjansen for at du får lån og at renten blir lav.

I enkelte land, slik som USA, kan kredittscoren påvirkes negativt hvis man sender flere lånesøknader samtidig. Denne praksisen er så langt ikke innført i Norge.

Ingen kan allikevel garantere at det forblir slik. Lurer du på om det kan få følger for kredittscoren å sende flere lånesøknader? Kontakt et av de norske kredittopplysningsbyråene først, slik som Bisnode eller Experian.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Vil bryte ned fordommer med «Kort og lovende»

politi

Etterforsker mulige tjenestefeil fra politiet i Baneheia-saken