Hvis du har en huskatt, er sjansen høy for at den har hvite «sokker» på potene. Men sokker sees sjelden hos villkatter, så hvorfor har så mange kjæledyr hvit pels på føttene?
Historien starter for rundt 10.000 år siden. Det var på denne tiden mennesker og katter bestemte at livet var bedre sammen.
– Domestiseringen førte til slutt til at «hvite sokker» på katten samt enkelte andre vel som andre velkjente pelsmønstre, sier professor og leder av Feline Genetics Laboratory ved University of Missouri College of Veterinary Medicine, Leslie Lyons, til Live Science.
Etter hvert som mennesker ble bofaste bønder ble kornlagre og avfall en magnet for gnagere. Dermed var samkvem mellom mennesker og katter gjensidig fordelaktig: Menneskene hadde færre gnagere å forholde seg til og kattene fikk et enkelt måltid.
Den ville stamfar-arten til huskattene våre, Felis silvestris, lever i Afrika og Eurasia. Disse kattene er typisk født med en pels som gir dem kamuflasje.
Genetiske mutasjoner
Men det gjelder ikke alle.
– Genetiske mutasjoner forekommer hele tiden, sier Lyons.
Vi har ikke egentlig noen bevis som indikerer hvorfor tidlige tiders katte-eiere valgte ut de individene de gjorde, men Lyons mener at utvalget av pels som vi ser på moderne huskatter kan tyde på at våre forfedre favoriserte katter med markeringer som ville ha forstyrret kamuflasjen deres. I en blandingsskog eller krattørken ville nok ikke en katt med tydelige hvite poter ha vært spesielt godt gjemt for rovdyr.
– Da mennesker begynte å interessere seg for katter, ville disse hvite potene også ha skilt seg ut for dem. Det var sannsynligvis folk likte kattunger spesielt godt nettopp fordi de har hvite føtter, sa Lyons.
Mennesker har antagelig også valgte katter som var rolige og komfortable rundt mennesker. Man skulle kanskje ikke tro at atferdstrekk er relatert til pelsfarge, men av grunner som forskerne ikke helt forstår ennå, så har hvite flekker en tendens til å vises når de tammeste individene velges og avles. Det gjelder også for hester, griser, mus, kuer og rotter.
Så har du en katt med hvite sokker, er dette et resultat av genetiske mutasjoner, domestisering og utviklingsbiologi.