Mens andre land satte i gang tiltak tidligere, valgte den norske regjeringen å avvente situasjonen og se. Det får de nå kraftig kritikk for.
Ifølge Dagsavisen, har bare tre land flere koronasmittede per innbygger enn Norge. Det er Italia, Sør-Korea og Island.
Torsdag innførte regjeringen en rekke tiltak som skal bidra til å begrense spredningen av viruset. Blant annet ble alle skoler og barnehager stengt. Tiltakene kommer 15 dager etter det første bekreftede smittetilfellet i Norge.
Er kritisk
Bjørg Marit Andersen er professor i hygiene og smittevern. Hun er kritisk til at det ikke ble satt inn mer omfattende tiltak på et tidligere tidspunkt.
– Med gode rutiner kunne vi klart oss bedre, mener hun til TV 2.
– Vi burde satt i gang tydelige tiltak rettet mot inn- og utreise fra Norge. En slik kontroll ville i seg selv ha bidratt til at folk tenkte seg om, sier hun videre.
Hun mener også at folkerike arrangementer burde vært avlyst på et tidligere tidspunkt. Professoren sier hun har forståelse for at tiltak ble satt i gang sent, men at hun likevel mener beslutningen burde vært tatt tidligere.
– Det er forståelig, men samtidig er det vanlig å stenge skoler og møteplasser når vi har en situasjon med for eksempel smittsom hjernehinnebetennelse. Det er ikke et fremmed tiltak for oss, sier hun.
Ville ikke presse gjennom
På torsdagens pressekonferanse ble helsemyndighetene, statsministeren og helseministeren konfrontert med spørsmål om hvorfor tiltakene ikke har kommet før.
– Om vi ville vist politisk handlekraft og presset gjennom tiltak før helsemyndighetene mente at det var riktig kunne det blitt avslørt som et for kraftig tiltak. Da kunne vi ødelagt verktøyene før vi fikk behov for dem. Det kunne ført til en verre situasjon fordi vi hadde risikert at folk ikke hadde respektert tiltakene, sa helseminister Bent Høie.
Første dødsfall bekreftet
– Vi har nå i kveld fått vite om det første dødsfallet på grunn av covid-19. Et eldre menneske som har vært syk som nå har dødd, sier Erna Solberg i et intervju i Dagsrevyen på NRK.
LES OGSÅ: FN advarer: Kjedebrev med falske korona-råd spres på Facebook