in

Dette er grunnen til at katten din slikker deg

Av og til hender det at katten kommer bort til eieren og slikker armen. Er det et tegn på hengivenhet, eller lurer den rett og slett bare på hvordan du smaker?

Huskatter sover i gjennomsnitt 14 timer hver dag. Av de ti timene den ikke sover, bruker katten opptil en fjerdedel av den våkne tiden sin på å stelle pelsen. Det viser en studie fra 2018 som ifølge Livescience er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Katter slikker seg selv for å holde pelsen ren og sunn. Det er viktig at katter steller seg selv fordi det bidrar til å opprettholde helsen til pelsen, sier assisterende professor i dyrehelse og atferd ved Unity College i Maine, Kristyn Vitale, til Live Science.


Kattetungen har hundrevis av skarpe, hule, bakovervendte små «pigger». Disse kalles papiller, og er laget av keratin. Altså det samme stoffet som hår og klør er laget av.

På grunn av papillenes kroklignende form, fungerer de nesten som en borrelås: Når en kattens tunge glir over pelsen fanger papillene floker av hår og får «børstet» det ut. Regelmessig vedlikehold av pelsen er viktig for katter, og hjelper til med å forhindre at pelsen mattes.

Matt og flokete pels kan ikke bare forårsake ubehag for katter, men også føre til at huden under blir irritert og betent.

Noen ganger driver katter også pelsstell som en slags stressavlastende. Der dette går over til overpleie, og slikker seg så mye at pelsflekker forsvinner, kan det være et tegn på et atferdsmessig eller medisinsk problem.

Katter slikker også ofte andre katter. For eksempel slikker kattemor regelmessig kattungene sine.

– Slikking av kattunger spiller faktisk en viktig rolle for kattungens overlevelse. Svært unge kattunger klarer ikke å tisse eller gå på do på egenhånd. Moren vil slikke kjønnsområdet til kattungene sine for å stimulere dem til å gå på do, forklarer Vitale.

I tillegg slikker kattemor også kattungene sine for å berolige dem og holde dem rene.

– Til slutt kan katter også slikke bekjente, det være seg andre katter så vel som andre sosiale partnere, som hunder og mennesker. Dette er en vennlig atferd som antas å styrke forholdet mellom de involverte partene, sier Vitale.

Om katten din slikker deg, så er den avslappet og sammen med en foretrukket sosial partner.

Katten kan også initiere sosial kontakt gjennom slikking fordi de søker oppmerksomhet fra personen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Savnet hund visste råd: Meldte seg på politistasjonen selv

3 av 4 vil gjøre dette billigere enn i fjor