onsdag, august 5, 2020

Dette er grunnen til at koronaviruset startet i Kina

Mest lest nå

Koronaviruset kan spores tilbake til Huanan-markedet i Wuhan i Kina. SARS-utbruddet startet på et liknende marked i Sør-Kina. Men hvorfor kommer så mange av disse virusene fra Kina egentlig?

– Viruset som rammer oss nå er en zoonose, en sykdom som smitter mellom dyr, som har utviklet seg til å bli en antropozoonose, en sykdom som smitter fra dyr til menneske, forklarer Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi til VG.

Flaggermus og skjelldyret pangolin er mistenkt for å være opprinnelig bærer av coronaviruset.


– Dette er en sykdom som kommer fra ville dyr, og da er det mye man har liten kontroll med. Rotter, mus og slanger regnes mange steder som delikatesser, problemet er at siden dyrene er ville vet vi ikke vet hva de spiser og hvilke sykdommer de kan bringe med seg, sier professoren videre.

Ville dyr i bur

De kinesiske markedene der det selges tamme dyr, ville dyr, fisk og sjømat om hverandre, kalles «Wet markets». Dyrene slaktes som oftest på stedet. Navnet på markedet kommer av at gulvene spyles med vann på slutten av dagen.

I Instagram-innlegget nedenfor(bla med pilene) kan du se hvordan noen av disse dyrene har det. Vi advarer mot sterke bilder.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av CEDA Chile (@cedachile)


– Sykdomsutbruddet var ingen overraskelse. Burene på markedet står stablet oppå hverandre. Dyrene som står nederst blir stenket i blod, urin, ekskrementer og kroppsvæsker fra dyrene over, forklarer Peter Li, professor ved Universitetet i Houston til den amerikanske TV-kanalen Vox mediene, ifølge VG.

Omsetningen av ville dyr er i dag en betydelig økonomisk faktor i Kina.

For de rike

– De fleste vanlige kinesere spiser ikke slikt, det er det bare de rike og mektige som gjør. Men lobbyen til denne industrien har klart å fremstille disse produktene som helsekost, som styrkende, som potensfremkallende, og som ren medisin. Ingenting av dette stemmer, sier professor Li til Vox Media.

Naturen slår tilbake

Ragnhild Sollund er professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo. Hun mener dette er naturen som slår tilbake.

– Når man behandler dyr på denne måten, så blir dyr syke. Og da utsetter også vi menneskene oss for sykdom, sier hun.

130,319FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter