Hjem Nyheter Dette er grunnene for at Italia er blitt så hardt rammet av viruset

Dette er grunnene for at Italia er blitt så hardt rammet av viruset

av David Hammer

Tidligere i uken ble 60 millioner italienere satt i karantene. Nå stenger også Spania grensene sine og plasserer sine innbyggere i karantene.

I Italia er det hele 24,800 bekreftede tilfeller av koronasmitte, og over 1,809 er omkommet, melder Worldometers. Viruset har en dødsrate (gjennomsnittet av hvor mange som dør av sykdommen) på omtrent 5 prosent, noe som er svært høyt i forhold til gjennomsnittlig dødsrate (cirka 3 prosent).

De fleste nordmenn som har blitt smittet, har vært på reise i alpene i Nord-Italia og Østerrike. Det er her viruset har størst konsentrasjon i hele Europa.


Hvorfor er utbruddet så voldsomt i Italia?

Det rare med Italia er at de var først ut med ekspansive tiltak for å redusere spredningen av viruset innenfor grensene sine. Det er likevel flere grunner til at viruset sprer seg så fort – og har så høy letalitet (dødelighet), i Italia.

Italia var det første landet som nektet fly fra kinesiske territorier å fly til Italia, en såkalt travel-ban. Likevel mistenkes det at mange unngikk dette ved å fly tilkoblede flyvninger til andre land i Europa, og videre til Italia.

Det første tilfellet ble bekreftet 20. februar, da en 38-åring sjekket seg inn på sykehuset. Men flere helseeksperter tror viruset ankom Italia lenge før det første tilfellet ble bekreftet.

– Viruset hadde nok sirkulert en god stund, sier Flavia Riccardo, en forsker for departementet for smittesykdommer i Italia, til TIME.

– Dette skjedde da vi hadde en influensatopp og flere hadde influensasymptomer, forsetter han. Dette kan ha ført til at mange har blitt behandlet for influensa, da både influensaviruset og koronaviruset angriper luftveiene og har lignende symptomer.


Hvorfor er dødstallene så høye?

En del av grunnen for at dødstallene er så høye er at italienske myndigheter har utført ekspansive tester på befolkningen. Derfor har flere dødsfall blitt bekreftet som dødsfall grunnet Koronasmitte, i stedet for eksempelvis influensa eller lungebetennelse.

Vi vet at viruset også rammer de eldre hardest, og da hjelper det ikke at Italia er et av landene i verden med eldst befolkning.

– Italia er et av verdens eldste land, på det eldste kontinentet i verden. Vi har mange folk som er over 65 år gammel, sier Lorenzo Casani, en helsedirektør for en italiensk klinikk til Time.

Italienere strømmer nå til balkongene sine for å spille musikk, danse og synge. Foto: Youtube

En annen grunn for at moralitetsraten er så høy, er at det er høy luftforurensing i byer i Nord-Italia.

– Studier har vist at det er høy korrelasjon mellom mortalitetsrate fra luftveissykdommer og forurensing. Dette kan være en faktor for at det er så høye dødstall, fortsetter Casani.

Hvordan håndteres viruset av Italias helsetjeneste?

Italias nåværende nasjonale helsetjeneste, som kalles Servizio Sanitatio Nazionale (SSN), gir universell pleie til pasienter (slik som i Norge), men er særdeles underfinansiert. Investeringer i helsetjenesten utgjør kun 6,8 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) – lavere enn alle andre land i EU.

– De kontinuerlige kuttene av støtte til pleie og forskning er åpenbart et problem for oss nå. Vi var ikke forberedt, da vi ikke har nok leger for folket. Vi har heller ikke en organisert plan i forbindelse med epidemier og pandemier, sier Casani til Time.

Det hjelper heller ikke at Italias økonomi er en av de svakeste i EU. Italienske banker estimerer at 1 til 2 prosent av Italias økonomi vil bli skrelt av dette kvartalet. Det er snakk om flere milliarder. Små selskaper og forretninger vil bli truffet hardest av Koronakrisen.

Les også: Nå kommer den globale resesjonen: – Hold dere fast og ta vare på hverandre

En skribent for Independent, Omar Hassan, forteller det på en god måte:

– Det er like viktig, om ikke viktigere – å vaksinere våre egne økonomier mot den pandemiske panikken. Menneskelig lidelse kan komme i former av sykdom og død. Men det kan også komme i form av å ikke kunne betale regninger, eller miste huset.

Siden den niende største økonomien i verden nå er i «lockdown», er det hundre prosent sikkert at økonomien vil skli inn i en vedvarende resesjon, selv om regjeringen innfører hastetiltak for å bremse forfallet.

Italienerne, og vi i trygge Norge, vil gjenoppleve finanskrisen i 2008 på nytt. Og om vondt blir verre, tilstander fra etter krakket i 1929. La oss håpe på at våre ledere finner ut av dette før det er for sent.

Les også: Ikke forvent at skoler og barnehager åpner før sommeren

I videoen nedenfor kan du se hvordan italienere nå strømmer ut på balkongene sine hvor de danser, synger og forsøker å holde motet oppe. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.