torsdag, februar 25, 2021

Dette er høydepunktene fra debatten mellom Donald Trump og Joe Biden

Mest lest nå

Natt til onsdag ble den første debatten mellom president Trump og demokratenes presidentkandidat Joe Biden avholdt i Cleveland, Ohio.

Verten for debatten i natt var journalisten Chris Wallace fra Fox News. 72-åringen er kjent for å behandle politikere fra både venstresiden og høyresiden rettferdig, og kommer ofte med velformulerte og kritiske spørsmål, spesielt under valgkampanjen i 2016.

Før debatten ble det offentliggjort at Wallace ville fokusere på seks ulike temaer: Trump og Biden sin politiske bakgrunn, den amerikanske høyesteretten, koronaviruset, protester og vold i byer, valget og spesielt sikkerheten rundt stemmesedler, og økonomien. I denne artikkelen ser vi dermed på høydepunktene og lavpunktene gjennom debatten i forhold til disse sentrale temaene.


Først og fremst må det sies at å kalle dette for en debatt er villedende. «Debatten» ble preget av rotete diskusjoner, personlige angrep og avbrytelser. Cirka 50 prosent av debatten besto av at kandidatene forsøkte å avbryte hverandre. Dana Bash, politisk kommentator hos CNN, beskrev det hele som et «shitshow», noe det definitivt var. Det kom til et punkt hvor Biden ordrett sa at han måtte «holde kjeft», noe som aldri er blitt hørt under en presidentkandidatdebatt tidligere. Da hadde Wallace allerede mistet all form for kontroll over Trump.

Trumps skatteinnbetalinger

Da Trump ble spurt om det virkelig stemte at han kun betalte 750 dollar (9000 kroner) i 2016 og 2017, så svarte Trump fort at han betalte «millioner av dollar i skatt». Wallace forsøkte å presisere spørsmålet, da han muligens trodde at Trump refererte til annen form for skatt, og spurte dermed: Betalte du 750 dollar i føderalskatt? Trump gjentok selvsagt svaret sitt.

Trump har vært i fokus på grunn av manglende skatteinnbetalinger. Foto: Youtube

Trump har ved gjentatte anledninger tatt til orde for å kritisere den veletablerte stemmeordningen som gjør det mulig å stemme gjennom posten. Denne formen for å transportere stemmesedler til valglokaler er blitt brukt i USA siden borgerkrigen på 1860-tallet og er derfor godt utprøvd og testet. Jeg har tidligere rettet søkelyset mot denne formen for stemming, og i alle tilfeller kommer den godt ut.

Til og med postmestergeneralen Louis Dejoy – som har blitt kritisert for å redusere antall statlige postkasser samt terminert en rekke nødvendige stillinger i postvesenet, sa under ed at postvesenet absolutt ikke ville ha utfordringer med å transportere opptil 100 millioner stemmesedler. CNN skriver også at omfattende studier av milliarder av stemmesedler over mange år indikerer at frekvensen av velgerbedrageri er mindre enn 0,0001 prosent. Så det Trump hevder er dermed en skammelig løgn.

Angrep Trumps feilaktige påstander

Et stikk mot Trumps misinformasjonskampanje kom når Biden repeterte det Trump sa under en pressekonferanse i april.

– Og forresten, kanskje du kan injisere blekemiddel i armen din, så vil det ordne det, sa Biden.Trumps påstand i april skapte et enormt leven på spesielt Twitter, da Trump-supportere og republikanere prøvde å forsvare påstanden. Cirka 24 timer etter påstanden kom Trump ut og sa at han var sarkastisk. Det repeterte han i natt og.

Trump hevdet også at det ble forsøkt et maktkupp etter han vant valget i 2016. Han påsto at Hillary Clinton og andre demokrater benektet Trumps «klare» seier, og kom da etter ham og spionerte på kampanjen hans. Det finnes derimot ingen bevis på at Barack Obama eller Joe Biden hadde noen personlig rolle i FBIs overvåkning av Trumps kampanjerådgivere. Dette er en konspirasjonsteori uten noen form for rot i virkeligheten.

Det er mange punkt som virker helt meningsløs å ta opp da det ikke hører til i en debatt mellom presidentkandidater, som for eksempel hvordan Trump tok opp Joe Bidens sønn sine rusproblemer. Trump tok også opp hvordan Obama/Biden-administrasjon håndterte svineinfluensaen og beskrev det som «katastrofalt». Dette er selvsagt helt usant: epidemiologer og forskere roste håndteringen og beskrev den som en god balanse mellom sikkerhet og åpenhet.

Alt i alt er nok dette en av de verste presidentdebattene vi har sett i nyere tid. Det er helt åpenlyst at programmet for de videre debattene må endres slik at en har bedre kontroll over debattantene. Dette kan gjøres ved å for eksempel kutte mikrofonen til den andre debattanten når ene snakker. Slike tiltak vurderes nok sterkt av arrangørene Commision on Presidential Debates. Neste debatt er 7. oktober mellom visepresident Mike Pence og Joe Bidens running-mate Kamala Harris.

I klippet nedenfor kan du se høydepunktene fra debatten mellom Biden og Trump.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter