Hjem Forskning Dette er maten som kan beskytte deg mot hjerneslag

Dette er maten som kan beskytte deg mot hjerneslag

Hjerneslag er den nest største årsaken til dødsfall på verdensbasis. En ny stor studie, viser at noen typer mat helt klart kan redusere risikoen for hjerneslag.

Forskerne har sett på over 418.000 kvinner og menn fra blant annet Norge. Andre land som var med i studien, var Danmark, Sverige, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Spania og Storbritannia. Deltakerne har blitt fulgt opp over 13 år. Det skriver Forskning.no.

Forskerne studerte spisevanene både til de som holdt seg friske og til de som fikk hjerneslag i løpet av denne perioden.

Fiber hjelper mot blodpropp

Det viste seg at de som spiste mye frukt, grønnsaker, fiber, melk, ost og yoghurt, hadde lavere risiko for å få hjerneslag som skyldtes blodpropp. Men grønt, fiber og melkeprodukter ga ikke lavere risiko for hjerneslag som skyldtes hjerneblødning.

Deltakere som spiste mye fiber, så ut til å ha minst risiko for hjerneslag som følge av blodpropp. Dette gjaldt fiber både fra frukt, grønnsaker, korn, belgfrukt, nøtter og frø.

De som økte inntaket av fiber med 10 gram per dag, fikk 23 prosent lavere risiko. Dette tilsvarer to færre tilfeller av hjerneslag per 1000 innbyggere over en tiårs periode.

10 gram fiber tilsvarer to brødskiver av helkorn, en porsjon brokkoli og et eple.

Mye frukt og grønt

Forskerne så også på hvilken virkning det hadde å spise mer frukt og grønt. Der fant de ut at de som spiste 200 gram frukt eller grønt per dag, hadde 13 prosent lavere risiko for hjerneslag.

Det er svært viktig å spise frukt og grønt. Foto: Canva

De nasjonale kostrådene i Norge anbefaler oss å spise minst fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker pr dag. En porsjon tilsvarer 100 gram.

Mye egg ga risiko

Blant matvarene som ikke var særlig gunstige, fant forskerne ut at de som spiste mye egg hadde høyere risiko for hjerneblødning.

Deltakerne i studien, spiste i gjennomsnitt ett egg hver tredje dag. Risikoen økte med 25 prosent blant de som spiste mer egg enn dette.

Mye egg ga derimot ikke økt risiko for hjerneslag som følge av blodpropp.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com