Hjem Helse Dette er matvarene som gir luft i magen – og slik får du bukt med problemet

Dette er matvarene som gir luft i magen – og slik får du bukt med problemet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Oppblåst mage kan være symptom på enkelte medisinske tilstander, men normalt skyldes det luft i magen som følge av mat vi spiser eller kullsyreholdige drikker.

Det å oppleve å få luft i magen er veldig vanlig. Omtrent 30 prosent av befolkningen opplever det regelmessig, melder Healthline. Folk med matintoleranse eller -sensitivitet er mest utsatt.

Sykehuskjeden Cleveland Clinic forklarer hvilke matvarer som lett kan gi luft i magen, og har laget en liste. Typisk er dette mat som har en tendens til å være lenger i mage- og tarmsystemet enn den burde , og som danner gass når den brytes ned og begynner å gjære.

Bønner og linser

Det er neppe noen som ikke har fått med seg at bønner forårsaker oppblåsthet. Mange typer fiberrike bønner er fullpakket med karbohydrater og oligosakkaride sukkerarter. Disse sukkerartene krever at magen din jobber når de skal brytes ned, og til syvende og sist fører den prosessen til gjæring og rikelig med gass. Linser har samme effekten.

Meieriprodukter

Visste du at 3 av 4 personer til slutt mister evnen til å fordøye laktose, hovedkarbohydratet i meieriprodukter? Laktoseintoleranse eller sensitivitet for laktose kan gjøre deg oppblåst, og dessuten også medføre andre fordøyelsesproblemer.

Kullsyreholdige drikker

Tenk på hva som skjer hvis du rister en boks med brus. Det er det som skjer inni deg etter at du har drukket det. Boblene har ikke noe sted å gå – og du vil føle deg oppblåst.

Hvete/rug/bygg

Disse utmarkskornene er fullpakket med fiber. Men det er verdt å merke seg at de er høye i uløselig fiber, altså fiber som ikke brytes godt ned under fordøyelsesprosessen. Nettstedet Somebody.no forteller at det finnes mange typer fiber, som ofte deles inn i to hovedkategorier: løselige og uløselige. De uløselige fibrene finnes det mye av i grønnsaker og korn, særlig hvete og mais. Omtrent 25 prosent av fiberet i kornvarer og frukt består av cellulose, som er et uløselig fiber. Uløselig fiber gir økt avføringsvolum og mer regelmessig avføring. Og matvarer som ikke fordøyes godt, ender ofte opp med å bruke mer tid gjennom fordøyelsessystemet, slik at de begynner å gjære og dermed avgi gasser.

Korsblomstrede grønnsaker

Disse grønnsakene i kålfamilien er proppfulle av vitaminer, men de kan være tøffe for magen. Listen inkluderer brokkoli, rosenkål, blomkål og andre. Det er sukkeret i dem gjør at de er litt tøffere for magen å jobbe med.

Løk og hvitløk

Både løk og hvitløk inneholder en løselig fiber kjent som fruktan som sensitive mager kan oppleve å slite med.

Epler og pærer

Sukker, eller fruktose, som gjør disse fruktene så velsmakende gir fordøyelsen mye arbeid, og kan føre til oppblåsthet. Epler og pærer kan dessuten også ha mye fiber i skallet. Så en måte å gjøre disse fruktene mer skånsomme mot magen, er rett og slett å skrelle dem.

Slik blir du kvitt oppblåst mage

Dersom du opplever at du har problemer med oppblåst mage, kan du kutte ut maten du tror du reagerer på. Deretter kan du introdusere en og en type mat til kosten igjen. Apotekkjeden Vitus anbefaler at du introduserer matvarene med en ukes mellomrom, slik at du lettere kan finne ut hvem som er «synderen».

I tillegg anbefaler de:

  • Spis maten sakte, med munnen lukket
  • Innta rikelig med vann
  • Probiotika kan bedre fordøyelsen
  • Kutt ned på bruk av drops og tyggegummi
  • Reduser inntak av kullsyreholdig drikke og matvarer søtet med kunstige søtningsmidler
  • Beveg deg etter måltidene, det kan få tarmen til å jobbe bedre  
  • Ha mest mulig regelmessige måltider, og gi deg selv tid til å tømme tarmen ordentlig.
  • Stress mindre
  • Stump røyken
  • Benytt apotekprodukter mot luftsmerter
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com