Hjem Forskning Dette er personlighetstrekkene til de som trives best alene

Dette er personlighetstrekkene til de som trives best alene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Forskning utfordrer stereotype oppfatninger om mennesker som liker å være alene.

Forestillingene om personer som trives i eget selskap kan ofte lede tankene mot misantropen eller den ensomme ulven som gjemmer seg og planlegger mørke handlinger. Men som Anneli Rufus poengterer i sin bok «Party of One: The Loners’ Manifesto», stemmer disse stereotypiene sjelden med virkeligheten. Folk som liker å være alene er mennesker som omfavner tiden de har for seg selv. De som reagerer med fiendtlighet, er ofte alene mot sin vilje – de ønsker inkludering og å bli elsket av de de er tiltrukket av, men møter avvisning og utestengelse.

Men hva er personligheten til mennesker som liker å være alene? Forskning, basert på nylig utviklede skalaer for å måle holdninger til ensomhet, gir oss noen svar.

For å forstå hva det innebærer å like å være alene, bør vi se på «Ønske om å være alene»-skalaen, utviklet av Birk Hagemeyer og hans team. Denne måler individers komfort med å tilbringe tid alene. Personer som skårer høyt her er enige i påstander som:

 • Når jeg er alene, føler jeg meg avslappet.
 • Jeg liker å være helt alene.

De er uenige i påstander som:

 • Jeg føler meg ukomfortabel når jeg er alene.
 • Å være alene blir fort for mye for meg.

En annen bruk av ordet «alene» refererer til single personer. Selv om denne bruken kan være misvisende, har Stephanie Spielmann og hennes kolleger utviklet en «Frykt for å være singel«-skala.

Folk som ikke er redde for å være single, er uenige i påstander som:

 • Jeg føler angst ved tanken på å være singel for alltid.
 • Hvis jeg ender opp alene i livet, vil jeg sannsynligvis føle at noe er galt med meg.

Studienes detaljer

Personlighet ble målt for to grupper i «Frykt for å være singel»-studiene. En gruppe besto av 301 personer rekruttert online, med en gjennomsnittsalder på 29 år, hvorav de fleste var single. Den andre gruppen bestod av 147 canadiske studenter, med en gjennomsnittsalder på 19 år.

Mange liker faktisk best å være alene. Foto: Canva

Personlighetskarakteristikker som ble målt inkluderte «De store fem»:

 • Nevrotisisme: spent, humørsyk, bekymrer seg mye.
 • Åpenhet: original, nysgjerrig, fantasifull.
 • Ekstroversjon: utadvendt og sosial, pratsom, bestemt.
 • Medmenneskelighet: omtenksom og snill, tillitsfull, samarbeidsvillig.
 • Samvittighetsfull: pålitelig, organisert, grundig.

Resultatene avslørte at personer som liker å tilbringe tid alene, og de som ikke er redde for å være single, er spesielt usannsynlige til å være nevrotiske. De er ikke spente, humørsyke eller bekymringstunge.

Dessuten er personer som trives alene, samt de som er uredd for å være single, mer åpne enn andre. De som ikke frykter singeltilværelsen er også mer samvittighetsfulle og sosialt anlagte.

Til tross for mange positive funn, kan ikke de som trives med å være single alltid forvente forståelse fra andre. De som velger et singelliv utfordrer ofte etablerte verdenssyn om hva mennesker bør ønske og føle.

Men ettersom flere og flere åpent omfavner singellivet, kan kulturelle holdninger endres. Lykkelige single kan bli en naturlig del av vårt kulturelle landskap, og de som føler seg truet av dem, kan trekke seg tilbake.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com