Hjem Kjendisnytt PFU med hard dom over «Bamsegutt»

PFU med hard dom over «Bamsegutt»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Etter dokumentaren om «Bamsegutt» har det stormet rundt de journalistiske metodene som er gjort i serien. Mens mange er begeistret for de følelsesladde programmene til Strømøy, har han også fått betydelig kritikk for det journalistiske arbeidet. Nå har Pressens Faglige Utvalg (PFU) kommet med sin dom.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at NRK har overtrådt prinsippene for god presseskikk i tre distinkte tilfeller i forbindelse med visningen av en dokumentarserien «Bamsegutt».

Kort tid etter premieren, valgte NRK å trekke serien, kun fire dager etter lansering. PFU, som fungerer som en selvregulerende enhet for å vurdere klager relatert til etiske brudd i mediebransjen, skulle vurdere følgende potensielle etiske brudd:

  • 2.2., om redaksjonens uavhengighet og om å unngå dobbeltroller
  • 3.2., om kildekritikk og faktasjekk
  • 4.8. om hensyn i omtale av barn

Anne Weider Aasen, lederen av PFU, uttaler til VG at NRK har brutt god presseskikk på disse tre punktene. NRK har anerkjent bruddene på de to siste punktene. PFU la spesielt vekt på programleder Tore Strømøys rolle i serien og hans potensielle dobbeltrolle som journalist og aktivist for Jan-Egil Granfoss, kjent som «Bamsegutt».

Initiativet til å klage inn serien til PFU kom fra Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun argumenterte for at selv om NRKs intensjoner med serien kan ha vært gode, førte flere aspekter ved serien, inkludert Strømøys engasjement, til problematiske forhold som svekket den redaksjonelle uavhengigheten.

Tore har fått angst

I talkshowet til Else Kåss Furuseth, stilte Tore Strømøy opp for noen uker siden. I programmet fortalte Strømøy om hvordan alt bråket rundt dokumentarserien om «Bamsegutt» har påvirket han.

– Det var et helsike å se seg selv, dunke opp, på alle media, til alle døgnets tider, forteller han og fortsetter:

– Jeg følte det som at jeg bare lå og holdt meg fast i jorda, for ikke å bli slynget ut i verdensrommet. Det var så gæli. Og det har jo selvfølgelig gjort noe med meg. Det gjør at jeg har fått angst, ikke sant. Jeg våkner sånn om morgenen …

Tore Strømøy
Tore Strømøy har fått angst. Foto: Instagram

På spørsmål om hva dette har gjort med han, svarer Tore at han er blitt skeptisk til folk.

– Jeg tar ikke telefonen hvis jeg ikke vet hvem det er. Jeg er skeptisk – jeg som pleide å svare alle, sier Strømøy.

Tore Strømøy kritiserer pressens behandling av Jan-Egil Granfoss, hovedpersonen i TV-serien «Ingen elsker Bamsegutt». Han mener pressens dekning har vært skadelig for Granfoss, som returnerte til Norge med familien i slutten av november, ifølge VG.

Strømøy etterlyser en debatt om pressens etikk og Vær Varsom-plakaten, og hevder pressen har vært urettferdig ved å offentliggjøre informasjon om Granfoss’ fortid. Han argumenterer for at det bør være mulig å bevege seg videre etter å ha gjort opp for seg, og stiller spørsmål ved om kravet til feilfrihet er realistisk for de som omtales i pressen.

Bamsegutt selv mottar trusler

På grunn av familiens sikkerhet, ble Jan Egil «Bamsegutt» Granfoss og familien hastet til Norge. Men også her har de opplevd trusler.

Uføretrygdede Jan Egil Granfoss har bodd på Filippinene sammen med kona og tenåringssønnen. Han forsøkte lenge å komme seg tilbake til Norge, og i november kunne advokaten hans bekrefte at den lille familien var i Norge. 

– Det er en stor lettelse. Han hadde en helt forferdelig situasjon der han var, sa Strøm til Nettavisen

Familiens adresse og bilder av boligen, sammen med opplysninger om at han hadde en sedelighetsdom på seg fra Norge, ble spredd i sosiale medier på Filippinene. Familien følte seg utrygge. 

Anmeldt tre for trusler

Da familien fikk installert seg i sitt nye hjem i Stjørdal, tok de imot besøk fra Adresseavisen. Familien har fått en kommunal bolig i Trøndelag, og i samråd med advokat Leif Strøm har de valgt å være åpne om hvor de bor.

Selv om de mener de er blitt tatt godt imot, har Granfoss anmeldt tre personer for ulike forhold, skriver Dagbladet.

bamsegutt
Foto: Privat / Spleis

– Den samme bilen har stoppet foran huset tre ganger. Han har gått opp til vinduet. En gang prøvde han å rive i dørhåndtaket. De kan ikke være ved sine fulle fem, forteller Granfoss til avisa.

Granfoss har også fått SMS fra en ukjent avsender, der han kalles en stor skyteskive. 

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com