in

Dette er spørsmålene du bør stille på jobbintervjuet

Foto: Sue Styles/Pixabay

I et jobbintervju skal du også stille spørsmål – det kan være utslagsgivende på lønna.

– Det er noen som står med lua i hånda, er veldig ydmyke, og tar denne rollen som om de er oppe til eksamen, sier jobb- og rekrutteringsekspert Helene Tronstad Moe til Nettavisen.

Hun påpeker at det er jo ikke slik det skal være.

Relatert: Heltene under pandemien inspirerte Elin Tvedt til å bytte karriere

– Det handler om å finne en kandidat som matcher arbeidsmiljøet, lederen og arbeidsoppgavene som inngår i stillingen. Det er ikke sånn at én part skal vurdere en annen, passiv part.

En av grunnene til at kandidatene skal stille spørsmål er for å se om kandidaten ser hva stillingen går ut på, eller om vedkommende faktisk er interessert i stillingen.

En av tingene rekruttererne ser etter er om kandidaten har gjort mye research om selskapet. Det viser om kandidaten er genuint interessert.

Relatert: Overraskende undersøkelse – folk som drikker alkohol har mindre sykefravær fra jobben

– Mine kunder vil ansette folk som virkelig har lyst på jobben. Din jobb er å få dem til å føle at du har valgt dem spesielt. Vis at du forstår både selskapet og hva jobben innebærer, og hvis du er usikker, så spør, sier rådgiver Hanne Holst i Adecco til Nettavisen.

Tipsene er å gjøre god research om hvem som jobber der, hva slags bakgrunn de har, strategi, planer, verdier og så videre. 

Relatert: Fikk ikke jobb på grunn av Downs syndrom – startet eget firma

Dersom man sitter i jobbintervju bør man ikke stille spørsmål om ting man lett kan finne ut av på nettet.

Et spørsmål som rekruttererne anbefaler alle å stille er  «hvordan ser en typisk arbeidsuke ut hos dere i denne rollen». 

Relatert: Johannes (26) fikk beskjed om at han hadde fått jobben om han ikke var rullestolbruker

Andre gode spørsmål de trekker frem er «Hvordan er on-boardingen og opplæringen hos dere?», «Når ser dere for dere at jeg bør være 100 prosent operativ i rollen?» samt «Hva skal til for å lykkes i stillingen?»

Et annet spørsmål de anbefaler jobbsøkere på intervju å spørre om er «hva er grunnen til at folk trives hos dere?».

Mange blir så opptatt av å prestere på jobbintervjuet, at de glemmer å tenke på om de faktisk har ordentlig lyst på jobben i dette selskapet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein satt ny paralympisk rekord

herman flesvig

Komikeren besvimte bak rattet – nå vil han advare andre