De aller fleste drømmer om en sunn, kraftig og skinnende manke. Genetikk bestemmer selvsagt en god del på hvilket hår vi har, men kosthold og livsstil har også sitt å si for å ha et sunt og sterkt hår.
Som resten av kroppen din trenger håret spesifikke vitaminer og mineraler for å være sunt og sterkt. Forskning har vist at ernæringsmessige mangler kan være knyttet til hårtap.
«Pasienter med hårtap spør ofte om kosttilskudd kan bidra til å gjenopprette hårvekst eller forhindre ytterligere hårtap. Faktisk vil mange begynne med kosttilskudd uten konsultasjon i håp om at kosttilskuddene hjelper», sier forskerne bak studien i innledningen.
De advarer også mot at den uregulerte kosttilskuddsindustrien utnytter denne sårbarheten.
«Mens hårsekkene er blant de mest metabolsk aktive i kroppen, og hårveksten kan påvirkes av kalori- og proteinunderernæring samt mangel på mikronæringsstoffer, er koblingene komplekse», slår de fast.
Men de sier samtidig at ernæringsmangel kan påvirke både hårstruktur og hårvekst. Dermed skader det altså heller ikke for håret å passe på å få i seg de rette næringsstoffene.
Studien som også er gjengitt på nettstedet Healthline, viser at det er en rekke vitaminer og mineraler som kan være viktigst for hårvekst.
Vitamin A
Gode kilder for dette vitaminet er ifølge Apotek 1 lever, leverpostei, fet fisk (makrell, laks, ørret, sild), egg, helmelk, smør og ost. Dette er et vitamin du også finner i søtpoteter, gulrøtter, gresskar, spinat, melk, egg og yoghurt
B-vitaminer
Det er spesielt biotin som er viktig for håret. Det finnes i eggeplomme, lever, laks, avokado, nøtter og frø, og meieriprodukter
Vitamin C
Frukt, bær og grønnsaker er gode kilder til vitamin C. Dette gjelder særlig appelsiner og andre sitrusfrukter, kiwi, jordbær, solbær, nyper, nypoteter, paprika, brokkoli, kålrot, spinat og tomater, sier Apotek 1.
Vitamin D
Kroppen lager selv vitamin D når huden eksponeres for sollys. Dersom ansikt, hender og armer får sommersol midt på dagen i fem til ti minutter 2 ganger i uka, vil behovet for vitamin D ifølge NHI.no være godt dekket.
På grunn av breddegradene så langt nord er det viktig å passe på å få i seg vitamin D gjennom kosten i vinterhalvåret, når de fleste nordmenn ikke får så mye sol.
De viktigste vitamin D-kildene er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg finnes det margarin og ekstra lett melk i grønne kartonger som er tilsatt vitamin D.
Vitamin E
Vitamin E finnes i mange fargerike frukt og grønnsaker, forteller Vitaelab. For eksempel i rød paprika, grønne bladgrønnsaker og tørkede aprikoser.
Andre rike kilder til vitaminet er vegetabilske oljer, helkorn, hvetekim og kli, myk plantemargarin, nøtter og frø.
Jern
Selv om kjøtt er en god kilde til jern, får nordmenn aller mest jern fra grovt brød. Det er rett og slett fordi vi spiser mye brød, forklarere LHL.
Grønnsaker og belgvekster (bønner, linser og erter) er også rike på jern, spesielt grønne grønnsaker som spinat, kruspersille og brokkoli. Men når det gjelder spinat og kruspersille må det spises så store mengder for at jernmengden skal bli betydelig at det ikke er mulig å belage seg kun på det. Kruspersille inneholder for eksempel like mye jern i 100 gram vare som en biff, men det hjelper ikke mye når 100 gram kruspersille tilsvarer 15 bunter
Sink
Sink er et mineral og kan ikke dannes i kroppen. Det må ifølge Apotek 1 derfor tilføres via mat og drikke. Gode kilder er storfekjøtt, innmat, fisk, skalldyr, melk og melkeprodukter, kornprodukter og belgvekster.