Hjem Nyheter Dette er vurderingene til Riksadvokaten i Baneheia-saken

Dette er vurderingene til Riksadvokaten i Baneheia-saken

av Anne C. Olsen

Riksadvokaten ba fredag lagmannsretten om frifinnelse for Viggo Kristiansen, og beklaget på påtalemyndighetens vegne den urett som er begått mot ham.

Viggo Kristiansen ble dømt for seksuelle overgrep og drap på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i den såkalte «Baneheia-saken». Etter begjæring fra Kristiansen gjenåpnet Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker «Baneheia-saken» i februar 2021.

Riksadvokaten besluttet at Oslo statsadvokatembeter skulle behandle gjenåpningssaken på statsadvokatnivå. Saken har blitt etterforsket på ny av Oslo politidistrikt og 2. september 2022 sendte Oslo statsadvokatembeter over sin innstilling til riksadvokaten.

Nå har riksadvokat Maurud bedt om at Kristiansen frifinnes.

«Bakgrunnen for riksadvokatens avgjørelse er at det samlede etterforskingsmaterialet klart ikke gir bevismessig grunnlag for forfølgning mot Viggo Kristiansen for de forholdene som han ble dømt for i Baneheia-saken.» Det sier Riksadvokat Jørn Maurud i en uttalelse fredag der han nedla påstand om frifinnelse i gjenåpningssaken.

Bevisene mot Kristiansen svekket

Undersøkelsene som er gjennomført etter lagmannsrettens dom mot Kristiansen i 2002 har ikke avdekket ny informasjon som knytter Kristiansen til ugjerningene i Baneheia. Tvert imot har det kommet til opplysninger i tiden etter domfellelsen som svekker de bevisene som forelå mot Kristiansen da han ble dømt.

«Dette gjelder særlig påliteligheten av de opprinnelige DNA-resultatene og dermed holdepunktene for at mer enn én gjerningsperson var involvert i ugjerningene», sier Riksadvokaten i uttalelsen.

Han påpeker videre at de nye opplysningene også får stor betydning for vurderingen av de andre bevisene i saken, og da særlig teledatabevisene (mobiltelefonbeviset) og Jan Helge Andersens forklaring.

Dypt tragisk

«Denne saken er dypt tragisk for Kristiansen og hele rettsstaten. Jeg vil derfor på vegne av hele påtalemyndigheten beklage den urett som er begått mot ham og hans nærmeste», sier Maurud.

Han legger til at han også har den dypeste forståelse for at gjenopptakelsesprosessen og denne avgjørelsen også er en stor belastning for de etterlatte og pårørende til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Ber om en gjennomgang av påtalemyndighetens rolle

«Denne beslutningen etterlater noen spørsmål som både de og mange andre ønsker svar på. Vi har en oppgave foran oss i å vurdere hvordan vi kan og skal håndtere Baneheia-saken videre. Vi må finne ut hva som gikk galt og hvordan vi kan forhindre at noe slikt skjer på nytt», sier riksadvokat Jørn Maurud.

Gitt påtalemyndighetens rolle har Maurud også bedt Justisdepartementet om å nedsette et uavhengig utvalg for å gjennomgå saken, og han vil også vurdere behovet for tiltak internt i påtalemyndigheten i påvente av en slik eventuell gjennomgang.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.