søndag, februar 28, 2021

Dette forteller urinen om helsetilstanden din

Mest lest nå

Både lukt og farge kan være varsel om at noe er galt.

Synes du urinen din har rar farge eller lukt? Da kan det godt være at det er lurt å ta en tur til legen og sjekke nærmere.

Ifølge Doktor Online er det spesielt rødfarge og blod du bør være oppmerksom på. Enkelte marvarer og medisiner kan gi rødfarge, men det kan potensielt være skumlere enn som så:


– Blod i urinen kan indikere nyrestein eller kreft i blære, urinleder eller nyre, forteller spesialist i generell kirurgi og urologi Knut Henning Klem ved Dr. Klem’s klinikk i Arendal til Doktor Online.

Fargen vil også påvirkes av væskeinntaket ditt. Drikker du lite vann er urinen veldig gul, og den blir nesten helt blank om du har høyt vanninntak.

– Det er en myte at man må drikke så veldig mye vann for å få frisk urin. Det er naturligvis greit hvis man har sykdommer som nyrestein eller trenger å skylle ut en infeksjon, men for øvrig tilsier all litteratur at inntak utover døgnbehovet på 1,5 liter ikke er helsefremmende, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord AS i Bodø til Doktor online.

Er urinen grumsete og lukter annerledes enn den vanligvis gjør kan dette være tegn på urinveisinfeksjon. Stress kan også skape grums.

Lukten av urin skal være frisk, men den kan være stram uten at dette indikerer sykdom. Matinntak og enkelte medisiner kan påvirke lukten. 

Men om den lukter ammoniakk bør du sjekke. Det kan i verste fall være tegn på nyreproblemer, men kan også skyldes ufullstendig tømming av blæren.Ifølge UC San Diego Health består urinen av minst 95% vann, mens de siste 5% består av forskjellige ingredienser som natrium, klorid, urea og kreatinin. Urinens farge er forårsaket av urobilin, som er et gallefargestoff, som igjen kan si mye om hvordan kroppen har det.

Ta en titt på denne listen over urinfarger, og se hva de betyr.

Blek farge

Du har godt hydrert og vanlig urin, og du har ingenting å bekymre deg for. Helsen din er helt fin!

Gul farge

Hvis fargen på urinen er gul, er det fortsatt et godt tegn på at kroppen din er balansert. Du er hydrert og magen din fungerer perfekt.

Mørk gul

Hvis urinen ser ut til å være mørk gul, er det et tegn på at du ikke drikker nok vann og kroppen din er mildt dehydrert. Drikk mer vann!

Honningfarget

Dette betyr at kroppen din er sterkere dehydrert. Ifølge Dena Rifkin MD, en urolog ved UC San Diego Health, kan dette imidlertid noen ganger være misvisende. Men hvis du vet at du ikke har nok vanninntak, er det på tide å endre det.

Rød farge

Hvis urinen din er rød, bør du oppsøke lege. Dette kan være et urovekkende tegn. Blod i urinen kalles hematuri, og i noen tilfeller kan det være tegn på infeksjon, nyresykdom, nyrestein eller en svulst i urinveiene. Det kan også være et signal for problemer med prostata.

Blå farge

Blå eller grønn urin kan være på grunn av en sjelden genetisk tilstand (hyperkalsemi). Men det kan også være forårsaket av mat, eller en bivirkning av visse medisiner. Lege bør uansett oppsøkes.

Mørkbrun / Svart

De potensielle årsakene til mørkbrun og til og med svart urin som du virkelig bør bekymre deg for, er kobberforgiftning eller melanom. Uansett hva som er tilfelle, er dette et stadium hvor du virkelig bør konsultere legen din.

LES OGSÅ:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter