torsdag, juli 29, 2021

Dette gjør du om du blir bitt av flått

Mest lest nå

Etter en mild vinter er det nå drømmeforhold for flåtten. Et bitt kan gi alvorlige konsekvenser.

Flått er en liten edderkoppaktig midd. Den suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og den kan i den forbindelse overføre sykdom. Det opplyser skandinavias største helsenettsted NHI.no.

– Krypet holder særlig til i høyt gress og buskas, og generelt der man kommer borti vegetasjonen med naken hud, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum ifølge Nettavisen til Romerikes Blad.


Det er observert flått helt opp til Finnmark, men den er mest vanlig på Sørlandet.

Zoologen anbefaler at man har buksene godt stappet ned i sokkene om man gjør gjennom høyt gress. Skulle man likevel være uheldig å se en blodsuger på leggen er det råd.

– Det viktigste er å få den vekk så kjapt som mulig. Hvis den blir sittende lenge, risikerer man å bli smittet med sykdommer flåtten bærer med seg, sier han til avisa.

Borreliose er nok den aller mest kjente sykdommen. Den kjennetegnes av en rød ring rundt bittet. Så har du en slik betennelseslignende reaksjon må du til legen snarest mulig. Ubehandlet borreliose kan slå folk ut i flere år.

Folkehelseinstituttet råder orienteringsløpere , sportsfiskere og speidere til å vaksinere seg mot flåttbåren hjernehinnebetennelse. Den kan man i verste fall dø av.

Du kan f.eks. bruke en pinsett, eller du bruker neglene. Ta tak helt inntil huden, unngå å klemme på selve flåttkroppen. Dra flåtten rett ut til den slipper taket. Om noe skulle bli sittende igjen lar du det være i fred. Det vil avstøtes fra huden i løpet av noen dager.

Etter at flåtten er fjernet, bør du følge med bittstedet de nærmeste ukene. Om det kommer et rødt utslett som brer seg ut fra bittstedet, bør du ifølge NHI ta kontakt med lege.

Utslettet kommer vanligvis 2-4 uker etter flåttbittet. I slike tilfeller foreskriver legen en antibiotikakur som helbreder tilstanden. Dersom du de nærmeste dagene etter et flåttbitt får influensalignende symptomer, bør du også kontakte lege.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter