Hjem Nyheter Dette gjør man ved en atomkatastrofe

Dette gjør man ved en atomkatastrofe

Krigen i Ukraina har gjort at frykten for en atomkatastrofe øker – enten det skulle skyldes kjernefysiske våpen eller nedsmelting i en kjernereaktor.

24. februar meldte rekke medier, deriblant VG, at Russland hadde erobret atomkraftverket Tsjernobyl, nord i Ukraina.

– Det er umulig å si om atomkraftverket er trygt etter det totalt meningsløse angrepet fra russerne, sier rådgiveren til den ukrainske presidenten, Mykhailo Podoliak, ifølge avisen.

For en ukes tid siden skrev NRK at det ifølge det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) foreløpig ikke er noen «kritisk innvirkning på sikkerheten» etter at det har oppstått strømbrudd ved kjernekraftverket.

Samtidig har nordmenn hamstret jod-tabletter. Apotekene melder at hyllene er tomme for jodtabletter, som er ett av de beskyttende tiltakene som myndighetene anbefaler for folk under 40 år dersom det blir utslipp av radioaktivt jod.

I tillegg til uvissheten rundt kjernekraftverket Tsjernobyl er det faktum at både Russland og andre nasjoner har tusenvis av atomvåpen noe som gjør mange urolige.

Hva skjer hvis en bombe går av eller det skjer en nedsmelting i en av Ukrainas 15 atomreaktorer?

– I prinsippet vil den samme typen stråling komme fra både atombomber og ulykker i atomkraftverk, sier seniorrådgiver i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Ingrid Dypvik Landmark, til nettstedet Forskning.no.

En atombombe er selvfølgelig en katastrofe for de som blir rammet av selve eksplosjonen. Men når det gjelder stråling over større områder, kan faktisk nedsmeltinger av atomkraftverk være verre.

Når det skjer en atombombeeksplosjon eller en nedsmelting i et kjernekraftverk, dannes det en sky av støv og partikler. Den inneholder over hundre ulike radioaktive stoffer. Står du i nærheten da, blir du utsatt for voldsomme doser med stråling.

– Men mange av disse stoffene er svært kortlivede, sier Landmark til nettstedet.

Det problematiske er at mange av stoffene har lang nedbrytningstid, og enkelte stoffer kan fortsette å gi fra seg stråling i flere tiår etter hendelsen.

Det er farlig å oppholde seg i en sky med radioaktive partikler. Jo nærmere ulykkesstedet, jo verre. Stråling fra radioaktive partikler kan gi dna-skader som i sin tur fører til kreft. Virkelig farlig er det først om det kommer i lungene til folk.

Så skjer det en atomkatastrofe sier Landmark at det første du må gjøre er å komme deg inn i hus. Lukk vinduer og ventiler, og slå av vifter og lufteanlegg, slik at minst mulig støv trenger inn i huset. Jo mer du tetter igjen, jo mindre fare.

Om du har vært ute under hendelsen er det viktig å fjerne alle klær og annet som har vært eksponert for radioaktive partikler. Det kan vaskes vanlig i vaskemaskin, forsikrer Landmark. Ta gjerne også en grundig dusj. Vannet er trygt.

– I Norge vil vannet i springen også være trygt å drikke, sier Landmark.

Deretter er rådet å holde seg inne i to døgn. Etter dette vil det igjen være trygt å puste inn lufta ute.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com